Bild: Per Groth/TT

Ett lagom EU kan nog tilltala en hel del väljare

När var EU lagom? Är Sara Skyttedal lagom? Kanske inte – men Kristdemokraterna har i alla fall lyckats hitta en slogan som fått fart på diskussionerna och som kan locka väljare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Man kan förstås fundera över det lämpliga i att parafrasera Donald Trump.

Och om Sara Skyttedal – som firade Decemberöverenskommelsens död med champagne (Bollinger, den tomma flaskan auktionerades senare ut på Blocket för 7 000 kronor) och kallade Annie Lööf för Quisling när januariavtalet presenterades – verkligen passar in under den etiketten lagom.

Men hursomhelst. Det parti som tar fram en slogan för EU-valet som är begriplig och som folk kan ta till sig har redan där lyckats med någonting. Och Kristdemokraternas kampanj "Make EU lagom again" har verkligen fått uppmärksamhet och satt fart på diskussioner.

LÄS MER:Lagom som valslogan är ironiskt för Sara Skyttedal

Pekar ut riktningen

Dessutom säger den en del om vilket EU som partiet vill ha.

ANNONS

Om diskussionen om Sverige ska vara med i EU eller ej är död – eller i vart fall borta från dagordningen just nu – så är frågan om vilket EU vi ska ha desto mer levande. Och Kristdemokraterna vill alltså ha ett lagom EU, vilket ska uttolkas som unionen ska tillbaka till det som Kristdemokraterna uppfattar som grundtanken: fokus på fred och handel.

Skyttedal ser Macron och Orbán som "lika destruktiva".

I linje med detta hade partiets toppnamn Sara Skyttedal svårt att välja mellan Ungerns Viktor Orbán och Frankrikes Emmanuel Macron i en DN-intervju – "båda är lika destruktiva". Och i sitt tal på partiets kommun- och landstingsdagar nyligen varnade hon för att vi "riskerar en massiv maktförskjutning" till EU under den kommande mandatperioden och att den sociala pelaren, som var ämnet på toppmötet i Göteborg 2017, på sikt ska leda till gemensam lagstiftning på området.

LÄS MER:EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Två är nog lagom

Den typen av ökad makt till EU är inte lagom enligt KD.

Med det budskapet placerar partiet sig ganska långt från de gamla borgerliga vännerna Liberalerna. Men det kan alldeles säkert tilltala den typen av EU-skeptiska väljare som även i inrikespolitiken rör sig någonstans mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Med Sara Skyttedal som förstanamn och David Lega efter henne har partiet starka kandidater i topp på listan. Det är ingen högoddsare att väljarna kommer att tycka att två KD-politiker i parlamentet är lagom – och att KD i Göteborg får se sig om efter ett nytt kommunalråd.

ANNONS
ANNONS