Krav på mottagande av asylsökande, huruvida EU ska ha ett eget FBI och ett eventuellt införande av en europeisk koldioxidskatt är några av frågorna som behandlas i EU-kompassen. Foto: TT/Montage
Krav på mottagande av asylsökande, huruvida EU ska ha ett eget FBI och ett eventuellt införande av en europeisk koldioxidskatt är några av frågorna som behandlas i EU-kompassen. Foto: TT/Montage

EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Vilka frågor tycker du att svenska politiker ska driva i Europaparlamentet och hur väl passar dina egna åsikter med partiernas? EU-kompassen 2019 vägleder dig inför EU-valet den 26 maj.

ANNONS
|

EU-kompassen

Vanliga frågor om EU-kompassen

Vems för- och motargument syns i EU-kompassen?

I Argument för respektive Argument emot är vårt primära mål att referera och hänvisa till de mest aktuella argument som framförs i samhällsdebatten med anknytning till det presenterade ställningstagandet. Vår avsikt är inte att i detalj reda ut begreppen. Det finns det helt enkelt inte plats för. Valkompassen tar inte ställning till de presenterade argumentens hållbarhet eller sanningshalt. Det är upp till användaren att avgöra vilka argument som hen bedömer som mest trovärdiga. Ett enskilt ställningstagande bör kunna ske utifrån de argument vi refererar till. I vissa fall kan ett ställningstagande kanske göras först efter ytterligare research på egen hand. Sådana initiativ välkomnar vi naturligtvis.

Kan man säga att “EU-kompassen visar hur du ska rösta”?

Nej, det är att gå för långt. Det är bättre att säga: “Valkompassen pekar på de partier som har samma eller liknande åsikter som du har”, “Valkompassen visar de partier som bör intressera dig”, “Dessa partier står närmast dig enligt Valkompassen”, “Utifrån de svar du har gett Valkompassen står du nära detta/dessa partier”.

De frågor som Valkompassen ställer, och de svar som kommer ut från denna, är bara en del av skälen för att rösta på ett enskilt parti. Det är många saker som avgör vilket parti den enskilde väljer. Det handlar om den enskildes kultur, ekonomi, sociala tillhörighet, förtroende för framträdande politiker med mera.

Hur hanteras användardata?

Valkompassen använder Google Analytics för att mäta hur många som besöker och interagerar med Valkompassen. TT Nyhetsbyrån har valt att anonymisera besökares IP-adresser i Google Analytics och ingen statistik över hur besökare svarat på frågor sparas i Valkompassen.

ANNONS