15 förhör om Gustavs död – men inget med poliserna som sköt skarpt

Två viktiga förhör saknas i förundersökningen som utreder ifall poliserna begick tjänstefel när de sköt den 33-årige tvåbarnspappan Gustav till döds hemma i hans egen trädgård på Öckerö 2022.
Det gäller förhören med de poliser som själva uppger att de avlossade skotten.

ANNONS

Insatsstyrkans gruppchef på plats, med 16 år i tjänsten, skriver i sitt PM om vad som hände vid dödsskjutningen att han avlossat två skott mot Gustavs ben – men missat med båda skotten.

Den andre polisen i insatsstyrkan som uppger att han skjutit Gustav är den på plats som har minst antal år i tjänst, sex år. Han uppger i sitt PM att han, som det heter på polisspråk, siktar högt centralt. Och skriver att han “skjuter tills han får önskad effekt vilket blir efter två skott”.

Men ingen av dessa två poliser blev förhörda under de dryga sju månader som förundersökningen pågick innan den las ner.

ANNONS
Kriminaltekniker Sonny Björk är förvånad över att de två insatspoliser som själva uppgav att de sköt Gustav inte har förhörts i utredningen.
Kriminaltekniker Sonny Björk är förvånad över att de två insatspoliser som själva uppgav att de sköt Gustav inte har förhörts i utredningen. Bild: Nils Petter Nilsson

I podd-serien Polisskotten på Öckerö granskar GP vad som hände när Gustav sköts till döds och hur utredningen genomförts.

Sonny Björk är kriminalteknisk konsult och anlitad av Gustavs familj för att analysera den tekniska utredningen. Han har arbetat som polis i 47 år och blir förvånad över de saknade vittnesförhören.

– Det är inte normalt. Det är ju angeläget att man håller förhör med dem, att de hörs utifrån sina bevekelsegrunder för att skjuta. Jag kan inte tänka mig att de underlåter att höra dem. Det vore väldigt anmärkningsvärt, säger Sonny Björk till GP Dokumentär.

Åklagaren: ”Inget konstigt”

Ansvarig förundersökningsledare, överåklagare Anders Jakobsson, hävdar att det inte är ovanligt att förhör inte hålls med dem som skjutit skarpt – om andra personer på platsen har blivit förhörda.

– Det är inget konstigt. Och skälet till det är att om det bara hade varit de två på platsen, då hade man hållit förhör med dem. Men i och med att det var så otroligt mycket andra människor på plats och att de inte var skäligen misstänkta så fanns det inget behov att göra det, säger Anders Jakobsson.

Förklaringen är alltså att det fanns många andra på plats vid händelsen som kan förhöras. GP Dokumentärs reportrar har läst förhören. Ett antal personer vittnar om att situationen var hotfull - men flera av dem motsäger insatsstyrkans version om att Gustav gick till attack mot en polis med yxan i högsta hugg.

ANNONS

Både privatpersoner och brandmän berättar att Gustav inte alls attackerade någon polis, alltså det som skyttarna uppgivit som anledning till att de avlossade sina vapen. Ett antal vittnen säger att det såg ut som att Gustav försökte fly från polisen, mot trädgårdens enda fria öppning.

Det är ju flera som säger att de ser att han försöker fly därifrån?

– Men det är ju flera stycken andra som har exakt samma uppfattning som mig, säger Anders Jakobsson.

En teknisk undersökning beställdes efter dödsskjutningen och det poängterades att den även skulle göras utifrån SÅK-perspektiv, alltså Särskilda åklagarkammarens undersökning av polisens ansvar.
En teknisk undersökning beställdes efter dödsskjutningen och det poängterades att den även skulle göras utifrån SÅK-perspektiv, alltså Särskilda åklagarkammarens undersökning av polisens ansvar. Bild: Robin Aron

Oklart vilka vapen som avfyrats

Beslagsprotokollet över de två vapen som ska ha avfyrats är än i dag helt sekretessbelagt. Det går inte att se vilka kontroller som polisen eventuellt har gjort eller inte gjort.

Men överåklagaren säger själv att han aldrig begärde någon kontroll för att fastställa vilka vapen som faktiskt hade avfyrats.

– Nej, det behövdes inte. Man kollar bara funktionskontroll. Det hade varit skillnad om de här fyra till exempel sagt “det är inte jag som har skjutit”. Då hade man fått göra på det sättet. Men i det här fallet var det uppenbart vem eller vilka som hade skjutit. Då behövs inte det, säger överåklagaren.

Patronhylsor och kulor saknas

Kriminalteknikerna, som var på plats några timmar efter att Gustav skjutits till döds, hittar endast två av fyra hylsor och ingen av de två kulor som skulle ha missat Gustavs ben. Det innebär att det saknas teknisk bevisning för att det har gått till på det sätt som poliserna i insatsstyrkan säger.

ANNONS

– Det blir spår i gräsmattan efter kulan. I det här fallet skulle man också kunnat gått med en metallsökare och undersökt för att kunna styrka deras påståenden, säger Sonny Björk och fortsätter:

– Sen vem av dem som har skjutit eller om båda två har skjutit, ja det är ju en annan sak.

Överåklagare Anders Jakobsson är nöjd med brottsplatsundersökningen.

Är det inte intressant att utreda om det alls stämmer att två vapen har avfyrats?

– Man har ju gjort funktionskontroll på dem och tittat på att de fungerar och jag kan säga det; nej. Jag tycker inte det i det här fallet, säger Anders Jakobsson.

Därför att vi gör inte det.

I GP Dokumentärs serie Polisskotten på Öckerö kan du höra vad kriminalteknikerna som var på plats, gjorde – och inte gjorde. En av dem är Mathias Söderblom:

– Det jag hade mätt, var fastigheten ifall vi skulle göra en skiss. Så jag hade inte mätt det som jag sagt från början, varken hylsorna eller...

Och har du något minne av varför du inte gjorde det?

– Därför att vi gör inte det, säger han.

Sonny Björk, kriminalteknisk konsult:

– Man har ju inte gjort någon form av brottsplatsundersökning riktad mot skjutningen.

ANNONS

Varför gör man inte det?

– Jag vet inte. Men här har man inte gjort någonting när det gäller det, för att försöka klarlägga hur själva skjutmomentet gick till vilket är brukligt, säger Sonny Björk.

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitt av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

LÄS MER:De sista elva sekunderna <br> i Gustavs liv </br>

LÄS MER:Läs hela listan – här är bristerna i utredningen av polisskotten på Öckerö

ANNONS