Sahlgrenska i förstärkningsläge – men inte formellt

Den snabba coronautvecklingen har fått Sahlgrenska universitetssjukhuset att ställa om på nytt. Ledningen arbetar nu på näst högsta beredskapsnivån – om än inte formellt.
– En av de saker som vi har lärt oss är att det är viktigt att vi är så nära verksamheten som möjligt, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.

ANNONS
|

Den kraftigt ökade smittspridningen har fått ansvariga på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) att åter arbeta likt i våras.

– Vi kan säga att vi är i förstärkningsläge, fast inom vår linjeorganisation, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.

Förstärkningsläget är den näst högsta nivån i den beredskapstrappa som sjukvården normalt sett använder. Det är snäppet över stabsläget och under katastrofläget, och innebär att resurser snabbt kan fördelas dit de behövs.

LÄS MER:VGR går upp i stabsläge

Vill behålla ordinarie organisation

Men på pappret har SU alltså inte gått in i den höjda beredskap som man lämnade 11 juni.

– Om man tittar på den katastrofplan som vi har tagit fram är den framtagen för rätt så korta, akuta händelser, säger Ann-Marie Wennberg och fortsätter:

ANNONS

– Pandemin började för oss någon gång i februari, och även om det gick ner mot slutet av sommaren och början av hösten är vi mitt i pandemin. Nu ser vi hur det ökar, och vi vet inte hur länge det här kommer att fortgå.

Uthållighet är ett nyckelord, menar hon. Därför vill hon nu hålla organisationen inom ordinarie linjer, utan att tillsätta en särskild sjukhusledning.

– En av de saker som vi har lärt oss är att det är viktigt att vi är så nära verksamheten som möjligt, och stärker verksamheten. Därför vill vi behålla ordinarie organisation så mycket som möjligt.

Annat gäller exempelvis Danderyds sjukhus, som på onsdagen gick upp i stabsläge, och Västra Götalandsregionen som gjorde det i tisdags.

Hållbarhet och uthållighet viktigt

SU har en pandemigrupp som sammanträder dagligen. Sjukhusledningen, där Ann-Marie Wennberg är högst ansvarig, har nu också dagliga möten.

– Det är ett förstärkningsläge, även om det ligger i linjen för att kunna ha hållbarheten och uthålligheten. Vi har regelbundna möten och då kan vi också hela tiden laga efter läge.

Är det någon skillnad i praktiken mot i våras?

– Egentligen är det inte det. Vi har precis det man pratar om nu när regionen går upp i stabsläge – att kunna samordna funktioner. Vi har en samordningsfunktion vad gäller intensivvården, vad gäller operationsresurser och vad gäller vårdplatser. Så att vi kan använda hela vårt stora sjukhus på bästa sätt.

ANNONS

LÄS MER:Efter nya beskedet – Sahlgrenska ställer in icke-akuta operationer

LÄS MER:Vårdpersonalen fick gratis parkering – men får inte plats

ANNONS