Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar att sjukhuset under en veckas tid ställer in icke-akuta operationer.
Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar att sjukhuset under en veckas tid ställer in icke-akuta operationer. Bild: Robin Aron

Efter nya beskedet – Sahlgrenska ställer in icke-akuta operationer

Sahlgrenska Universitetssjukhus ställer in samtliga icke-akuta operationer under hela nästa vecka. Beslutet fattades i ljuset av gårdagens skärpta restriktioner och tanken är att freda IVA-platserna om Göteborg skulle drabbas av en kraftig ökning i antalet smittade i covid-19.
– Vi vill inte ha ett produktionsspår som genererar IVA-patienter när vi behöver ha en beredskap, säger Sahlgrenskas styrelseordförande Gustaf Josefson (M).

ANNONS
|

På Sahlgrenska välkomnar man gårdagens besked om skärpta restriktioner i Västra Götaland.

– De lokala restriktionerna är vi jätteglada för. Vi ser ju hur folk beter sig nu och det kommer att påverka sjukvården om två veckor. Detta är vår chans att minska smittspridningen som fördubblas för varje vecka. Vi vill hela tiden ligga ett steg före så att vi inte blir överbelastade, säger Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemivården på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har nu fattat beslut om att ställa in samtliga elektiva operationer, med andra ord icke akuta, under nästa vecka.

– All verksamhet ställs inte in. Det som kallas för barnkirurgi och det som kallas för dagkirurgi, alltså enklare små saker som inte räknar med en större back-up i form av IVA-platser, kommer att rulla på som vanligt, säger Gustaf Josefson (M), ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

ANNONS

LÄS MER:Uppmaningen: Bjud inte hem vänner – skjut upp möten

Vill inte belasta IVA

Syftet är att inte belasta intensivvården, som kräver stora personalresurser, ytterligare och säkerställa att det finns nödvändig kapacitet i fall det skulle ske ytterligare uppgång i smittspridningen av coronaviruset.

– Vi har haft en oerhört hög produktion de senaste veckorna, det är fullt på avdelningarna. Vi måste bromsa den nu, säger Per Albertsson.

Beslutet gäller under en veckas tid och under nästa vecka kommer Sahlgrenska göra en ny bedömning utifrån läget och eventuellt fatta nytt beslut.

– En del av de här insatserna handlar om att man måste ha IVA-kapacitet om något går snett. Som läget är ser vi att det finns en risk att vi kan överbelasta IVA och i så fall måste vi ha personer i den ordinarie vården som kan möta upp det, säger Gustaf Josefson.

Den strategi som Sahlgrenska haft sedan tidigare innebär att covidvården hanteras på Östra Sjukhuset och att Sahlgrenskatomten hålls fri. Den kommer fortsatt att ligga kvar. Inte heller är det aktuellt att sätta upp det fältsjukhus som var uppe under våren.

– Det är inte aktuellt att sätta upp tältet, konstaterar Per Albertsson.

LÄS MER:Nya rekommendationer – men inte för kollektivtrafiken

LÄS MER:Så reagerar Göteborg på de nya lokala restriktionerna

Vårdköerna kan växa

Sahlgrenska har byggt upp en tung vårdskuld eftersom delar av vården sattes på paus under våren. Under hösten har sjukhuset återupptagit stora delar av den pausade vården, men nu finns det alltså risk att den kan sättas på paus en längre tid igen.

ANNONS

– Just den här veckan gör nog varken till eller från i det långa loppet, men hamnar vi i en utdragen period här i vinter – och det finns mycket som talar för det om vi ser till väderlek och följsamhet mot restriktioner – så kan vi naturligtvis hamna i en sits där vi bygger upp det uppdämda behovet ytterligare, säger styrelseordförande Gustaf Josefson.

Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sjukhuset räknar med att få sitt tillskott på 670 miljoner kronor.
Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sjukhuset räknar med att få sitt tillskott på 670 miljoner kronor. Bild: Robin Aron

GrönBlå-samverkan (Alliansen och Miljöpartiet) som styr i Västra Götalandsregionen skulle i början av nästa vecka besluta om en tilläggsbudget, som bland annat skjuter till 670 miljoner för att hantera vårdköerna.

Det mötet har efter gårdagens besked tvingats ställas in. I nuläget är det oklart när beslutet om att skjuta till pengarna kommer att kunna tas.

– Vi är naturligtvis medvetna om frågan. Vi räknar med att beslutet kommer att kunna fattas innan årsskiftet och det de planeringsförutsättningar vi har just nu, säger Gustaf Josefson.

LÄS MER:Coronabudget ska hantera västsvenska vårdskulden

ANNONS