Rasmus Paludan när han brände en koran i Frölunda i februari i år.
Rasmus Paludan när han brände en koran i Frölunda i februari i år. Bild: Thomas Johansson

Rasmus Paludan ställer upp i svenska riksdagsvalet

Den dansksvenske politikern Rasmus Paludan kommer att ställa upp i det svenska riksdagsvalet i höst. Detta med sitt högerextrema parti Stram Kurs, enligt en anmälan som kommit in till Valmyndigheten.

ANNONS
|

Rasmus Paludan planerade och genomförde under påskhelgen flera koranbränningar på olika platser i Sverige. Det i sin tur ledde till oroligheter och våldsamma upplopp med uppbrända polisbilar, stenkastning, mordförsök och våld mot tjänsteman. Totalt skadades 26 poliser och 14 civila.

Nu ställer Rasmus Paludan alltså upp i det svenska riksdagsvalet, enligt en anmälan som har kommit in till Valmyndigheten, och som GP har tagit del av.

Det högerextrema partiet heter Stram Kurs.

Redan i februari i år sade Rasmus Paludan till den danska tidningen BT att han planerade att ställa upp i det svenska riksdagsvalet.

Brände en koran vid Frölunda torg

I Sverige är dansksvensken omtalad efter att han sommaren 2020 organiserade en islamkritiks manifestation i Malmö, där koranen eldades upp. Det ledde till våldsamma upplopp där ett tjugotal bränder anlades i protest.

ANNONS

I februari i år brände han även en koran när han höll ett tal i Frölunda.

Rasmus Paludan ställde upp med sitt parti Stram Kurs i danska valet 2019 och fick då 1,8 procent, vilket är 0,2 procentenheter från spärren till Folketinget. Han har även tidigare varit medlem i högerextrema svenska partiet Alternativ för Sverige, vilket GP har skrivit om tidigare.

Paludan har dubbla medborgarskap då mamman är dansk och pappan är svensk, vilket gör att han kan ställa upp i riksdagsvalet även i Sverige.

GP söker Rasmus Paludan för en kommentar.

LÄS MER:Polisens svängning som kan stoppa Paludans koranbränningar

LÄS MER:Stenkastning och försök till mord under mötet i Malmö

LÄS MER:Oroligheter efter koranbränning i Frölunda

LÄS MER:Dansk högerextremist ska tala i Frölunda

LÄS MER:Dansk koranbrännare ställer upp i svenska riksdagsvalet

ANNONS