Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan, i samband med en demonstration i Malmö i maj 2021. På lördag talar han i Frölunda.
Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan, i samband med en demonstration i Malmö i maj 2021. På lördag talar han i Frölunda. Bild: Johan Nilsson/TT

Dansk högerextremist ska tala i Frölunda

Den danske högerextremisten Rasmus Paludan kommer på lördag att hålla tal utanför Frölunda torg. Opinionsyttringen Paludan har angett i sin ansökan är enligt polisen: ”Mot islam”. Under onsdagen godkändes danskens ansökan om att få tala i Frölunda samtidigt som polisen avslog hans önskan om att även få tala på Hjällbo torg och vid Angered centrum.
– Det är klart att det blir väldigt starka känslor, säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i region Väst.

ANNONS
|

Tiden som Rasmus Paludan har fått godkänt att hålla en allmän sammankomst är satt till mellan klockan 12.00 och 15.00 i närheten av Frölunda torg.

Fredrik Dahlgren är chef för dialogpolisen i region Väst, och berättar att polisen med anledning av det planerade talet har inlett en så kallad särskild händelse.

Samtidigt som den danske högerextremisten har fått godkänt att tala i Frölunda i västra Göteborg har polisen gett avslag gällande Rasmus Paludans ansökningar om att samma dag få tala vid Hjällbo centrum och Angereds centrum i nordöstra Göteborg.

Dahlgren förklarar att avslagen gjorts efter en samlad bedömning av polisens jurister tillsammans med polisens kommenderingschef.

ANNONS

– Enkelt förklarat kan man säga att polisens uppgift är att upprätthålla säkerhet och ordning och då har man gjort bedömningen att avslå ansökningarna gällande Hjällbo torg och Angered centrum, säger Dahlgren.

Polisen har kontakt med muslimska föreningar

Chefen för dialogpolisen säger att polisen är medvetna om att Rasmus Paludans opinionsyttring kan väcka starka känslor. Fredrik Dahlgren säger att man från polisens sida kommer att göra allt man kan för att talet inte ska leda till oroligheter.

– Vi gör allt för att det inte ska bli det, men det är väldigt starka känslor. Vi jobbar sedan många år tillbaka med dämpande och brottsförebyggande åtgärder för att på bästa sätt hantera situationer i samband med alla demonstrationer.

Dahlgren säger också att polisen står i kontakt med Göteborgs stad, och använder sig stadens kontaktvägar i det arbetet.

– Vi tar kontakt med allmänheten, muslimska föreningar och övriga samhället och jobbar kontaktsökande, säger han.

Gjort sig känd för att bränna koranen

Rasmus Paludan, som är partiledare för det högerextrema partiet Stram Kurs, har tidigare gjort sig känd för att i samband med manifestationer bränna exemplar av koranen.

Paludan har vid flera tidigare tillfällen demonstrerat i Sverige, både i Stockholm och Malmö. Efter att dansken stoppades från att resa in i Sverige för en demonstration i Malmö i augusti 2020 brände en annan man en koran under manifestationen. Händelsen ledde till att polisen inledde en förundersökning gällande hets mot folkgrupp.

ANNONS

Utredningen ledde aldrig till åtal då åklagaren lade ner förundersökningen med motiveringen att brott inte gick att styrka.

– Det går inte att styrka att brott har begåtts, att bränna en koran i sig är inte olagligt, berättade kammaråklagare Sofia Syrén till SVT i samband med att hon fattade beslutet.

Polisen presstalesperson Stefan Gustafsson säger han inte kan gå in på hur polisen planerar sin insats i samband med den allmänna sammankomsten.

– Men vår uppgift är att se till att den allmänna sammankomsten kan genomföras då det vilar under grundlagsskyddad rätt att kunna demonstrera, och vår uppgift är att förhindra att det sker ordningsstörningar, säger Gustafsson.

I ett mejl till GP skriver Rasmus Paludan, som har en svensk pappa och svenskt medborgarskap sedan oktober 2020, att han själv inte anser sig vara högerextrem.

”Jag vill att Sverige ska vara för svenskar. Jag tycker inte det är extremt. Dessutom är extremister människor som använder våld. Det gör jag aldrig”, skriver Paludan.

ANNONS