Nu börjar körsbärsträden att blomma i Göteborg

Nu har de japanska körsbärsträden på Järntorget så smått börjat blomma och näst på tur står träden i Botaniska trädgården. Men för att få se träden i full blom gäller det att vara snabb – har man otur kan de blomma ut redan efter tre dagar.

ANNONS
|

Som skira blekrosa moln kommer de japanska körsbärsträden inom kort stå i full blom på Järntorget och i Botaniska trädgården. Träden på Järntorget är av en sort som blommar lite tidigare än körsbärsträden i Botaniska trädgården gör.

I Botaniska har de absolut första blommorna börja slå ut, och det kommer ta mellan sju och åtta dagar innan den första sorten slagit ut helt, berättar Björn Aldén, botanist och tidigare intendent på Botaniska.

– Från den här helgen som kommer, och veckan därefter, kommer mycket vara i blomning, säger han.

I år blommar träden lite tidigare än vanligt, vilket beror på klimatet. Det brukar skilja sig mellan en och två veckor varje år när det blommar, enligt Björn Aldén.

ANNONS
Botanisten Björn Aldén menar att vill man hinna se körsbärsträden blomma bör man skynda sig, för de blommar snabbt ut. Arkivbild.
Botanisten Björn Aldén menar att vill man hinna se körsbärsträden blomma bör man skynda sig, för de blommar snabbt ut. Arkivbild. Bild: Botaniska trädgården

– Vissa år slår körsbärsträden inte ut förrän i slutet av april om våren varit ovanligt kall. Och tidigast kan det vara första aprilveckan, om våren varit varm.

Det är få träd som lockar till så många bilder och selfies som de gör. Men det gäller vara snabb för att hinna få en bild med dem, då de bara blommar under en kort tid. Vill det sig riktigt illa kan de blomma klart på tre dagar, berättar Björn Aldén.

– Det varierar klimatmässigt hur länge de blommar, beroende på hur kalla nätterna är och hur soliga dagarna är.

Fira in våren på Botaniska

Botaniska har runt 50 körsbärsträd i parken som blommar vid lite olika tider. De första möter besökarna redan innanför grinden vid entrén. För att fira att träden blommar och att det är vår har Botaniska sitt årliga event, Hanami den 29 och 30 april. Eventet brukar locka flera tusen besökare.

Nu blommar körsbärsträden vid Järntorget.
Nu blommar körsbärsträden vid Järntorget. Bild: Maria Steen

Förutom att njuta av körsbärsträden kan man bland annat se när koi-karpar släpps ut i Spegeldammen, gå på kampsportsuppvisning, gå på bonsaiutställning och titta på Sakuradans. Barnen kan lyssna på japanska sagor, bli ansiktsmålade och vika origami.

Att de rosa körsbärsträden är populära att titta på och ta bilder av beror enligt Björn Aldén på att de är ett vårtecken som är iögonfallande och att de blommar på en bar kvist utan blad.

ANNONS

– Det blir ett så massivt intryck att man måste ta det till sig.

LÄS MER:Nu kan du ge en present till Göteborg

LÄS MER:Så såg Göteborg ut förr i tiden under vintern

LÄS MER:Historien om Trädgårdsföreningen i Göteborg

ANNONS