Nu kan du ge en present till Göteborg

Nu kan göteborgarna fira sin stad med egna presenter. Till årets 400-jubileum får vem som helst lämna en valfri present i Börsen i centrala Göteborg – nästa tillfälle sker i slutet av april.
Föreningen Lapphexornas present har tagit över 700 timmar att skapa.

ANNONS
|

Det krävs flera personer för att hålla upp de stora textilstyckena, som visar bilder från ikoniska delar av Göteborg: Eriksbergskranen, Sjömanshustrun, Feskekôrka, Poseidon.

De 26 medlemmarna i föreningen Lapphexorna fick var och en välja en plats i staden som betyder mycket för dem att tolka i textil. Bilderna syddes sedan ihop med hjälp av lappteknik i ett större stycke som kallas kvilt eller kviltning, från engelskans quilt.

– Det här är något som tar tid, säger Anita Fors från föreningen, som uppskattar att de har lagt mer än 700 timmar sammanlagt på arbetet.

– Vi började 2019 inför 400-årsjubileet 2021, men nu fick vi lite mer tid på oss, säger hon.

ANNONS

Nu lämnas de tre kviltningarna över till Göteborg, som en av flera gåvor till staden inför det lite sena 400-årsfirandet.

"Mot centrum” visar motiv från centrala Göteborg.
"Mot centrum” visar motiv från centrala Göteborg. Bild: Paul Wennerholm

Vem som helst får lämna sin present i Börsen på Gustaf Adolfs torg – men gåvorna tas bara emot vid vissa tillfällen. Nästa gång kommer det att ske fredag 28 april mellan klockan 09.00 och 10.00.

Ett urval av gåvorna kommer att visas på en temporär utställning på Göteborgs stadsmuseum med start 3 juni och året ut.

– Det är väldigt spännande att ställa ut när vi inte riktigt vet vad vi kommer få att ställa ut, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent.

Göteborg, Liseberg och kungen firar

Göteborg fyllde egentligen 400 år 2021 men på grund av coronapandemin kunde man inte fira fullt ut. Den riktiga festen sköts i stället fram till 2023, ett år då även Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborgs Konsthall och Göteborgs Naturhistoriska museum fyller 100 år.

Göteborgarnas gåvor till staden är bara en del av det stora firandet som pågår större delen av sommaren.

I Frihamnen kommer artister som Sarah Klang och First Aid Kit uppträda och i början av juni kommer kungaparet på besök. Kung Carl XVI Gustaf firar dessutom 50 år på tronen i år, vilket gör honom till Sveriges längst regerande monark genom tiderna.

ANNONS

På Börsen har Lapphexorna rullat ihop kviltarna igen. De har tagit på sig ytterkläderna och Anita Fors tackar för sig.

– Nu ska vi ut och dricka vin ihop!

LÄS ÄVEN: Klart: Jubileumsåret flyttas till 2023

LÄS MER:First Aid Kit ger gratiskonsert på Frihamnspiren i Göteborg

LÄS MER:Så ska kung Carl XVI Gustaf firas i Göteborg på jubileet

ANNONS