Hotade korna på Välen räddas av kommunstyrelsen

Ett hot om att aldrig mer få återvända till betet i naturvårdsreservat Välen i Göteborg har hängt över de långhåriga korna.
Men nu tycks de populära kossorna vara räddade.
Av en enig kommunstyrelse.

ANNONS
|

I 30 år har långhåriga kor av rasen Highland cattle betat vid Välens naturreservat i sydvästra Göteborg, bara någon dryg kilometer från Frölunda torg.

De betande korna har varit ett populärt inslag hos allmänheten – och inte minst hållit reservatet rent från högt gräs och sly.

Men plötsligt slog byråkratin till – kossorna betade olagligt.

Inte enligt regelboken

I nio år hade Park- och naturförvaltningen ansvarat för skötseln av korna och anläggningarna kopplade till betesmarken – men det var inte rätt enligt regelboken, i det här fallet kommunallagen.

Enligt lagen måste Göteborgs stad behandla invånarna jämställt, på grund av likställighetsprincipen. Som GP berättat innebar det att kommunen inte får gynna en enskild part. Eftersom korna ägs av Västra Frölunda naturvårdsförening har Park- och naturförvaltningen agerat just så.

ANNONS

Inte heller fick förvaltningen ge bidrag till föreningen för att sköta korna eller upphandla en extern djurhållare eftersom det bröt mot lagen om offentlig upphandling.

Riskerade att slaktas

Skötseln och stödfordringen av korna vintertid har kostat cirka 700 000 kronor om året – pengar som föreningen inte haft. Bidraget från kommunen har varit nödvändigt.

Därmed riskerade korna försvinna från i höst – och i värsta fall gå till slakt.

Med hopp om en bredare utredning skickade Park- och naturförvaltningen ärendet vidare till kommunstyrelsen som nu tycks ha enats om en lösning.

– Jag vågar påstå att korna är räddade – åtminstone politiskt. Allt talar för att även kommunfullmäktige klubbar igenom beslutet, säger Martin Wannholt, kommunalråd för Demokraterna.

Anette Bernhardsson ordförande Västra Frölunda Naturvårdsförening och koskötare Leif Nilsson, Välens naturreservat vid Åkereds skolväg.
Anette Bernhardsson ordförande Västra Frölunda Naturvårdsförening och koskötare Leif Nilsson, Välens naturreservat vid Åkereds skolväg. Bild: Stefan Berg

”Känns väldigt bra”

Partiet ställde i slutet av förra veckan ett yrkande som fick samtliga partier i kommunstyrelsen att i enighet sluta upp bakom det.

Därmed behöver korna med all sannolikhet inte försvinna från Välen när hösten kommer.

– Det känns väldigt bra att vi hittade en lösning – vi måste värna de gröna stråk vi har i staden. Korna är populära och gör dessutom stor nytta för miljön. Ekonomiskt är det inga stora pengar för den insatsen och den behållning som ges, säger Martin Wannholt.

I förslaget vill man förlänga avtalet med Västra Frölundas Naturvårdsförening och att ersättning för djurhållningen ska fortsätta.

ANNONS

Vidare skriver man att ”nämnden med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till mark får hantera frågan i framtiden och hantera kostnaden för betesdrift för Välens naturreservat, under vilka förhållande detta kan ske och i övrigt vilka åtgärder som skall genomföras för att uppfylla målsättningen med reservatets bevarandemål.”

Kommunstyrelsen skriver vidare att inriktningen i första hand ska vara att erbjuda Västra Frölunda Naturvårdsförening fortsatt stöd.

LÄS MER:Korna i Välen kan bli fråga för kommunstyrelsen

LÄS MER:Så ska korna vid Välens naturreservat räddas

LÄS MER:Nästa sommar kan bli den sista för Välens höglandsboskap

ANNONS