Så ska korna vid Välens naturreservat räddas

Om inte situationen för korna i Välens naturreservat blir löst kan de i värsta fall komma att slaktas.
Därför tillsätts nu en bredare utredning för att lösa situationen.
– Det är en ovanlig situation, säger AnnaSara Perslow (C).

ANNONS
|

I 30 år har kor av rasen Highland cattle betat vid Välens naturreservat. Men de långhåriga kornas tillvaro i naturreservatet är numera hotad.

Park- och naturförvaltningen har sedan 2013 ansvarat för skötseln av korna och anläggningarna kopplade till betesmarken – men detta är olagligt.

Enligt kommunallagen måste Göteborgs stad behandla invånarna jämställt, på grund av likställighetsprincipen. Det innebär att kommunen inte får gynna en enskild part. Eftersom korna ägs av Västra Frölunda naturvårdsförening har park- och naturförvaltningen gjort just detta.

Förvaltningen får inte heller ge bidrag till föreningen för att sköta korna. Inte heller upphandla en extern djurhållare, för då skulle den bryta mot lagen om offentlig upphandling.

ANNONS

Skötseln och vinterbetet kostar ungefär 700 000 kronor per år. Föreningen har tidigare flaggat för att den i värsta fall kan tvingas slakta korna om kommunen slutar betala.

Skickar ärendet till

Det är den rävsaxen som nu lett till alliansen i park- och naturnämnden föreslår att ärendet skickas till kommunstyrelsen, för att tillsätta en bredare utredning om korna.

Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C).
Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C). Bild: Stefan Berg

Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C) räknar med att alla partier kommer att ställa sig bakom förslaget.

– Egentligen behöver vi inte göra en stor politisk sak av det här. Jag tror att alla i nämnden enhälligt fortsatt vill se korna där. Problemet är året-runt-betet och det är inte optimalt att ha dem där, säger hon.

Problemet med kornas betande under vintern är att de bajsar, vilket leder till problem med gödsel, men också trampskador på ytorna samt att fågellivet i naturreservatet påverkas.

Skulle det kunna vara aktuellt att flytta dem till en annan plats?

– En variant är att vi hittar någon som har dem på vintern. Om det är en bonde eller någon annan kan jag inte svara på, säger hon.

AnnaSara Perslow på besök vid Välens Naturreservat.
AnnaSara Perslow på besök vid Välens Naturreservat. Bild: Privat

I och med att ärendet nu hamnar hos kommunledningen kan nya dörrar öppnas, bland annat genom att fler av kommunens förvaltningar blandas in.

ANNONS

Kanske går ärendet att flytta till idrott- och föreningsförvaltningen eller till Västra Götalandsregionen. I så fall hade Västra Frölunda naturvårdsförening kunnat ansöka om föreningsbidrag.

Men exakt hur det blir får utredningen slå fast.

– Jag kan inte detaljerna där. Det är därför vi vill att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda frågan i ett vidare perspektiv så att vi kan landa i en lösning.

LÄS MER:Beslutet: Slutbetalat för kor vid Välens naturreservat

LÄS MER:Nästa sommar kan bli den sista för Välens höglandsboskap

LÄS MER:Korna i Välen kan bli fråga för kommunstyrelsen

ANNONS