Här anlände ostindiefararen Götheborg till Monaco

Ostindiefararen Götheborg har gett sig ut på sina andra Asienresa, där slutdestinationen är Kina. Sedan i juni har skeppet rest mellan olika hamnar i Europa. I mitten av veckan gjorde Götheborg en avstickare ett par dagar till furstendömet Monaco. Där lämnades en present över till prins Albert II, som han fick vid ett besök i Göteborg i maj.

ANNONS
|

Tidigt 2000-tal gjorde ostindiefararen Götheborg sin första långa resa, då till Kina. Efter den resan har skeppet hållit sig i Europa och gjort kortare resor. Men den 8 juni i år lämnade Götheborg sin hemmahamn för en ny långresa där slutdestinationen än en gång är Kina. Dit anländer man inte förrän september 2023.

Efter att de lämnade Göteborg i juni har Götheborg besökt hamnar i bland annat Köpenhamn, Oslo, London, Lissabon, Malaga och Nice. Med på färden ner i Europa är 20 seglarproffs och runt 50 resenärer som betalat för att segla med.

– Det är personer i olika åldrar och från olika länder. Den yngsta som följt med har varit 18 år och den äldsta 79 år, säger Anna Creutz kommunikationsansvarig för ostindiefararen Götheborg.

ANNONS

Medresenärerna kommer från många olika länder, som Frankrike, Norge, Danmark, Tyskland, Sverige och England.

Lastade på elefantskulpturen

När skeppet låg i hamn i Nice lastade man på ett konstverk av Kattis Palmnäs i form av en elefant på 2,4 meter. Den fick prins Albert II av Monaco i present när han var på besök i Göteborg i maj. Det var i samband med att han var gäst på djur- och naturorganisationen The Perfect World Foundations stödgala, där hans engagemang och arbete med att skydda världens hav hedrades.

Anna Creutz berättar att elefanten först fraktades med elbil mellan Göteborg och Nice, för att sedan åka på soldäck mellan Nice och Monaco.

Kändistätt vid ankomsten

I tisdags vid lunch anlände ostindiefararen Götheborg till Monaco och där lämnades konstverket över till prins Albert II vid en ceremoni. Vid den var bland annat grundarna av The Perfect World Foundation, Ragnhild och Lars Jacobsson med, men också artisten Martin Stenmarck och modellen och affärskvinnan Victoria Silvstedt.

Men det blev ett kort besök i Monaco av Götheborg. Redan på torsdagen åker ostindiefararen vidare till Valletta på Malta för ett stopp på några dagar. Efter Malta går turen sen vidare till Barcelona där Götheborg kommer att ligga i vinter.

Men i mars är det dags att hissa seglen igen, för då är det dags för den långa resan till Asien, där slutdestinationen som sagt är Shanghai.

ANNONS

LÄS MER:Nu lämnar Ostindiefararen Göteborg

LÄS MER:Se kändisarna på Röda mattan vid Börsen

LÄS MER:Här släpper Prins Albert av Monaco ut en and i Göteborg

LÄS MER:Ostindiefararens expedition förlängs – fler stopp i norra Europa

ANNONS