Första gången ”The queen of Magnolias” blommar i Sverige

I Botaniska trädgården pågår en stor sensation just nu. Efter elva år blommar deras unika magnoliaträd av arten magnolia campbellii för första gången. Det är första gången det blommar i Sverige och troligen i Skandinavien.
– Det känns ju fantastiskt, för är ju lite en dröm att odla den och få den att blomma i Sverige, säger Johan Nilsson, trädgårdsmästare på Botaniska.

ANNONS
|

I Botaniska trädgårdens klippträdgård står en magnolia av arten magnolia campbellii, även kallad ”The queen of Magnolias” då den har störst blommor av alla i släktet magnolia. Den kom till trädgården 2012, men frösåddes redan 2008.

Efter hela elva år på plats har nu den allra första blomman slagit ut, vilket är första gången någonsin den arten blommar i Sverige. Kanske till och med i Skandinavien.

– Den var på väg att öppna upp sin blomma i söndags, och slog ut i måndags, säger Johan Nilsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården.

Johan Nilsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården, menar att det är en stor sensation att magnolian blommar nu, efter elva år.
Johan Nilsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården, menar att det är en stor sensation att magnolian blommar nu, efter elva år. Bild: Privat

Det var ingen liten blomma som slog ut. Den vita blomman mätte 25 centimeter i diameter uppskattar Johan Nilsson, vilket syntes på dess knopp, som var i storleken av ett hönsägg. Den här arten kan få blommor upp till 35 centimeter i diameter.

ANNONS

Att den äntligen slagit ut här är en stor sensation, menar Johan Nilsson, vilket han är mycket glad över.

– Det känns ju fantastiskt, för är ju lite en dröm att odla den, och få den att blomma i Sverige.

Magnoliaträdet fick tre knoppar

Trädet har stått på samma ställe sedan det kom till Botaniska, vilket var en chansning som visade sig vara perfekt, menar Johan Nilsson. Att de lyckats få den att blomma menar han dels beror på att de har ett gynnsamt klimat på Botaniska, men också att våra klimatförändringar kan vara en bidragande orsak.

Att den kom att blomma kom inte helt som en överraskning. Redan i höstas kunde de se knoppar på trädet, som var totalt tre stycken. En har nu mer eller mindre blommat ut, medan de andra två mindre knopparna är på gång. När exakt de kommer att blomma vet han inte.

– De resterande knopparna kan blomma om en eller två veckor, men med tanke på dess storlek är det en risk att blommorna blir oansenliga.

Att det tog så lång tid för trädet att blomma är inte ovanligt. Johan Nilsson berättar att när trädet hittades första gången 1850 på sluttningarna i Himalaya sägs det att det tog 30 år innan det första trädet blommade från de frön som togs från trädet i Himalaya.

ANNONS

– Så kan det vara första gången det blommar, det kan ta några år innan det sen når sin fulla prakt.

En kall vinter och nattfrost i vår kan påverka kommande blomning

Hur mycket blommor magnoliaträdet i Botaniska kommer leverera kommande år går inte att säga, men Johan Nilsson hoppas på rikare blomning.

– Förhoppningsvis blommar den i månadsskiftet april - maj, men med hur mycket blommor går inte att säga. Ju längre tiden går, desto större blomprakt får vi se i framtiden.

Till hösten kommer de troligen veta hur mycket den kommer att blomma nästa vår, men Johan Nilsson säger också att kommer det en bister vinter kan det skada knopparna, vilket kan påverka blomningen. Även eventuell nattfrost i april och maj kan påverka den.

– Så det är inte förrän knopparna börjar svälla som vi vet hur många som kommer att blomma.

Missar man att se den unika magnolian blomma, finns det runt ett hundratal andra magnoliaträd och buskar i Botaniska man kan njuta av den närmsta tiden.

LÄS MER:Jubileumsfirande med japanska förtecken på hanami i Botaniska

LÄS MER:Nu börjar körsbärsträden att blomma i Göteborg

LÄS MER:Därför luktar det cannabis i centrala Göteborg

LÄS MER:Fastfrusna fiskar i Botaniska trädgården: ”Det är beklagligt”

ANNONS