À la London sommarmarknad lockade många köpsugna

I helgen var det dags för sommardesignmarknad à la London efter elva års uppehåll. Arrangörsparet Therese och Mattias Rask tyckte att det behövdes en sommarmarknad igen efter den trista pandemin. Under lördagen köade designintresserade för att bland annat köpa lokaldesignade tavlor, smycken, keramik, handdukar och lampor.

ANNONS
|

Efter elva års uppehåll var sommardesignmarknad à la London tillbaka på Auktionsverket Kulturarena i helgen. Under två dagar kunde besökare bland annat köpa tavlor, lampor, smycken, handdukar, keramik, barnkläder, sjalar och necessärer. Utställarna var runt 80 stycken, främst från Göteborg och Västsverige, men också från Frankrike, Danmark och Finland.

I vanliga fall arrangerar paret Therese och Mattias Rask en vår- och julmarknad, men efter pandemin tyckte de att det behövdes en sommarmarknad igen.

– Vi ville ha något lite extra och kul efter pandemin, för det behöver man nu. Vi hoppas att det finns ett sug efter lokal och nytänkande design, sa Therese Rask.

ANNONS
Arrangören Therese Rask hoppas sommardesignmarknad à la London, kommer tillbaka fler gånger.
Arrangören Therese Rask hoppas sommardesignmarknad à la London, kommer tillbaka fler gånger. Bild: Mia Höglund

Therese Rask berättade att hälften av utställarna alltid är nya för att det inte ska bli samma, och för att besökarna ska få en ny designupplevelse.

På lördagsförmiddagen var det en strid ström av besökare som tittade, kände på och inhandlade det som såldes.

Besökare från Jönköping

Två av dem som tittade och provade smycken var mamma och dotter, Sara och Stina Damberg från Jönköping. De hade varit på Håkan Hellström på fredagen och hamnade på sommarmarknaden mest av en slump.

Sara Damberg berättade att när de kom vid lunchtid, så tog de först en tittarrunda och kollade in utbudet, men efter par timmar var det dags för en köprunda.

– Jag tycker det är så härligt och kul med småföretagare som är så dedikerade, och de vill jag stödja, sa Stina Damberg samtidigt som hon fingrar på sitt nyinköpta halsband med torkade och pressade blommor.

Smycket skulle nog inte bli hennes enda köp, Stina Damberg hade även en plansch hon var sugen på till sitt rum berättade hon.

I en angränsande del av lokalen stod Achiella Dahl från Stockholm, i en unik utstyrsel. Hon hade tillverkat en krona av tidningspapper och en lång kjol i samma material– vilken tog sex timmar att tillverka. Men på marknaden var det just kronor hon sålde.

ANNONS

– Jag gör kronor av skräp och övergivet material som buntband, pussel, grillpinnar och servetter.

När ska man ha på sig dina kronor?

– Jag brukar svara en grå tisdag för det blir roligare då.

En av utställarna på helgens sommarmarknad var designern Mira Freienbergs från Göteborg, som var med för andra gången. Sedan 2015 tillverkar och säljer hon olika förvaringsaccessoarer som tygkassar, pennfack, necessärer och etuier.

Varför är du här?

– Det är en bra möjlighet att nå ut till kunder. Jag är överraskad över att det är så mycket folk, vilket är kul, sa Mira Freienbergs.

Om det blir fler sommarmarknader kunde inte Therese Rask svara på, men hon hoppas det.

LÄS MER:Stor succé för nya megaloppisen vid Kronhuset

LÄS MER:Bakluckeloppis lockade många till Slottsskogen trots regnskurar

LÄS MER:Så fyndar du på sommarens loppisar – experternas knep

LÄS MER:Designar och skapar möbler av ostronskal

ANNONS