Grytan som rymmer 300 liter innehöll vid tillfället 200 liter skållhet broccolisoppa. Arkivbild.
Grytan som rymmer 300 liter innehöll vid tillfället 200 liter skållhet broccolisoppa. Arkivbild. Bild: Ivicans

300-liters soppgryta löpte amok i skolkök i Göteborg

När 200 liter broccolisoppa skulle tillagas fick omröraren fnatt. Kokhet soppa kastades över lokalen och träffade bland annat en anställd.
– Som tur var hann hon vända ryggen till, och hon hade skyddskläder på sig och undslapp brännskador, säger enhetschefen Linda Sjöberg.

ANNONS
|

Det var i början av terminen som olyckan var framme i samband med att eleverna i flera skolor i Göteborg skulle bjudas på lite stärkande broccolisoppa.

På centralköket i Lundby, där man tillagar mat till omkring 4 000 elever, höll man just på med att tillreda soppan i en av de sex kärlen som rymmer 300 liter. En anställd satte då igång omröraren där 200 liter soppa fanns och stängde locket.

– Den ska långsamt röra i soppan men den gick upp på 250 varv i minuten, säger Linda Sjöberg.

Anställd blev skärrad

Den skållheta soppan började skvätta ut i lokalen där sammanlagt tolv anställda arbetar. Den person som stod närmst hann dock vända sig om och fick soppa på ryggen.

ANNONS

– Det kom soppa överallt, menar Linda Sjöberg.

Tack vare skyddskläder som snabbt togs av efter olyckan uppstod inga brännskador. Den anställda ska dock ha blivit skärrad av händelsen, menar enhetschefen.

Hon uppger att man efter olyckan stängde av den aktuella maskinen och gick ut med information internt om att den inte fick användas. Hon skickade även enligt rutiner in en anmälan om olycksfall till Arbetsmiljöverket.

Kretskort var trasigt

Boven i dramat ska ha varit ett kretskort i den aktuella grytan som var trasigt.

– Den blev åtgärdad i fredags så nu fungerar den. Vi har även besiktigat övriga maskiner för att säkerställa att den fungerar som de ska.

Men det lät som att det blev dramatiskt?

– Det var dramatiskt, men som tur var slutade det väl, säger Linda Sjöberg.

LÄS MER:Skolor i Uddevalla ska servera svensk husmanskost och mer kött

LÄS MER:Här är skolan där gymnasieeleverna jagar sin egen skolmat

LÄS MER:Elever DO-anmäler fläsk med enkom veg-alternativ

ANNONS