Recept: Ta vara på dina färska örter

Samla in skörden av aromatiska örter. Maria Zihammou guidar till hur du lagar, torkar och fryser in dem för att förlänga säsongen och bjuder på tre recept där örterna verkligen kommer till sin rätt.

ANNONS
|

Odla och skörda

Vad vore mitt kök utan alla goda örter som jag hela tiden använder i min matlagning? Ofta köper jag plantor i matbutiken, använder i matlagningen och planterar sedan ut i min rabatt när vädret tillåter. Persilja går att skörda i omgångar och detsamma gäller basilika. När vädret blir kallare planterar jag om örter som rosmarin och ger plats i köksfönstret. Då håller örterna lite till.

Torka eller frys in

Hacka örterna som du tänker torka och lägg ut på en plåt i rumstemperatur eller på 100 grader i ugnen med ugnsluckan på glänt. Vänd runt lite då och då, när allt är riktigt torrt är örterna klara.

Ett annat sätt att ta hand om skörden är att frysa in örterna. Det är inte alla örter som blir bra att frysa in men dill, persilja och koriander går bra att hacka ner och frysa in.

Boktips

Om du är nyfiken på att lära dig mer om ört-och kryddväxter, läs mer i boken ”Skörda Lagra Laga”, Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Bonnier Fakta).

LÄS MER:Sommarmat: Recept på trerätters för festen eller midsommar

Omelett med örtpesto och hyvlad squash.
Omelett med örtpesto och hyvlad squash. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Omelett med örtpesto och hyvlad squash

4 portioner

Ägg hemma? Vilken tur, då kan du på nolltid laga en omelett med mängder av örter som är lika god alla dagar i veckan. Festa loss och blanda ner de örter som du gillar. Jag väljer gärna aromatisk basilika, mild bladpersilja och lite timjan.

Omelett:

6 ägg

1/2 dl vatten

Salt

Örtpesto:

1 dl grovhackade örter, t ex basilika, timjan och bladpersilja

1 dl olivolja eller kallpressad rapsolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft

Salt och svartpeppar

Topping:

1 squash, liten

1 gul knipplök

2–3 msk finhackade färska örter, t ex basilika och bladpersilja

ANNONS

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt vatten och salt. Vispa lätt samman med en gaffel.

Lägg hackade örter, olivolja, finhackad vitlök, finrivet citronskal och citronsaft i en mixer och kör till en örtröra, smaka av med salt och peppar.

Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna som tål ugnsvärme och tillsätt omelettsmeten. Rör med en gaffel och stek omeletten i någon minut. Tillsätt lite av örtröran och baka klart i mitten av ugnen tills omeletten är genomgräddad och fått fin färg.

Hyvla squash i långa skivor på längden med en julienneskärare eller potatisskalare. Skiva löken i tunna skivor, även skaftet.

Toppa omeletten med grönsakerna, lite av örtoljan och hackade örter. Servera med ett gott nybakat bröd.

Tips! Omeletten passar även bra att servera med goda ostar som chèvre, mozzarella, långlagrad prästost eller hyvlad parmesan.

LÄS MER:Recept: Sommarens godaste såser och tillbehör till grillat

Ugnsbakade tomater med entrecote och örtbearnaise.
Ugnsbakade tomater med entrecote och örtbearnaise. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Ugnsbakade tomater med entrecote och örtbearnaise

4 portioner

Jag maxar smakerna i den smöriga bearnaisesåsen genom att blanda ner gräslök och persilja. Det gör smaken rundare och mildare och sensommarmumsig.

4 skivor entrecote, à ca 150 g

300 g cocktailtomater på kvist

2 rödlökar

1 vitlöksklyfta

2–3 msk olivolja

1–2 msk grovhackade örter, t ex basilika, timjan och rosmarin

Salt och svartpeppar

Örtbearnaise:

ANNONS

300 g smör

2 schalottenlökar

3 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

1 msk finhackad dragon

3 äggulor

1 dl finhackade örter, t ex persilja, gräslök och dragon

Salt och svartpeppar

250 g haricots verts

Salt

1 msk smör

1 msk olivolja

Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram köttet i god tid för att det ska hinna bli rumstempererat.

Lägg ut cocktailtomater på en ugnsplåt. Skala och dela löken i klyftor och lägg ut intill tomaterna tillsammans med vitlöksklyftan. Ringla över olivolja och krydda med färska örter, lite salt och peppar. Baka i mitten av ugnen tills grönsakerna fått fin färg och mjuknat.

Börja med såsen, smält smöret i en kastrull på medelvärme och sätt åt sidan.

Skala och finhacka schalottenlök. Häll ner i en kastrull med vinäger, vatten och dragon. Koka ner tills 2 msk återstår, sätt åt sidan. Sila och häll vätskan i en kastrull. Koka upp vatten till vattenbad i en större kastrull och ställ ner den mindre kastrullen med vinägerblandningen i den. Vispa ner äggulorna och vispa tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från vattenbadet och vispa ner det smälta smöret i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med finhackade örter, lite salt och svartpeppar.

ANNONS

Koka haricots verts mjuka i tre minuter i lättsaltat vatten, skölj med kallt vatten och lägg upp på ett fat.

Salta köttet på båda sidor och stek med 1 msk smör och 1 msk olivolja i en het stekpanna tills det fått fin färg på båda sidor och önskad stekgrad.

Låt köttet vila en stund, skär upp i portionsskivor och krydda med nymald svartpeppar. Servera tillsammans med alla goda grönsaker och såsen. Lägg gärna till en god sallad med balsamicovinägrett.

LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

Kycklinggryta med vitt vin, rosmarin och getostkräm.
Kycklinggryta med vitt vin, rosmarin och getostkräm. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Kycklinggryta med vitt vin, rosmarin och getostkräm

4 portioner

Saftig kycklinglårfilé är grunden i grytan tillsammans med söt lök, örter och vitt vin. Krämen till grytan får gärna sällskap av nybakad baguette och iskallt vitt vin. Fyll på med oliver och inled med några goda ostar.

500 g kycklinglårfilé

1 knippe gul knipplök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 msk smör

Salt och svartpeppar

1/2 citron, skivad (helst ekologisk)

1 dl gröna eller svarta oliver

2 dl vitt vin

1 msk finhackad timjan

1 tsk finhackad oregano

1 tsk finhackad rosmarin

Getostkräm med örter:

2 dl crème fraiche

150 g chèvre

1 vitlöksklyfta, finriven

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

1/2 dl finhackade örter, t ex persilja och timjan

Dela kycklingen i grova bitar, skär löken i tunna klyftor, spar skaften, skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Hetta upp smör och olja och fräs kyckling i omgångar i en rejäl kastrull eller traktörpanna, tills den fått lite färg, krydda med salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter. Häll ner vitt vin och låt grytan få ett uppkok. Blanda ner skivad citron, oliver och hackade örter. Sjud grytan under lock tills kycklingen är genomstekt.

ANNONS

Blanda samman crème fraiche med chèvre i mindre bitar. Tillsätt finriven vitlök, dijonsenap, honung och krydda med hackade örter, lite salt och peppar. Blanda och toppa gärna med lite extra hackade örter på toppen. Servera grytan med den krämiga getostkrämen och gärna tillsammans med nybakat bröd eller ugnsstekt potatis.

LÄS MER:Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS