Recept: Dunderglögg
(några flaskor)
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
500 g russin
2,5 kilo socker
Glögg – så gör man
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.
Mejla oss gärna på tvadagar@gp.se och berätta om dina bästa knep eller hur resultatet blev.
Bra att veta
Kryddning: Doseringen av kryddor är som den uppmärksamme noterar inte helt exakt. Krydda efter eget huvud – den som älskar kanel lägger i en extra stång.
Alkoholhalt: Glöggens alkoholhalt brukar landa på mellan 10 och 15 procent.
Lagring: Glöggen går att lagra i både ett och två år efter att den tappats på flaskor, och den bör bara bli godare i smaken. Till slut oxiderar den, och det lär du märka.
Jäst: Två Dagar-redaktionen har i alla år använt vanlig matbrödsjäst, vilket tycks fungera utmärkt. Testa på egen risk med sötbrödsjäst eller annan sort. För säkerhets skull bör du lösa upp jästen i lite svagdricka vid sidan om först.
Svagdricka: Svagdricka börjar i bästa fall dyka upp på butikshyllorna vid den här tiden på året, men ibland dröjer det ända till november. Tjata på din handlare och kom ihåg att svagdrickan ibland kallas ”Juldricka”.
LÄS MER:Dunderglöggens väg – från fikahörnet till finrummen
LÄS MER:Lena Holmqvist om sin Dunderglögg och supersuccén
LÄS MER:TV: Så smakar GP:s dunderglögg
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.