Hummer flamberad i whiskey.
Hummer flamberad i whiskey.

Dublin Lawyer whiskeyflamberad hummer

ANNONS
|

2 portioner

1 kokt hummer 500-600 g

25 g smör

8 skivade champinjoner

2 hackade schalottenlökar

1 dl whiskey, gärna vällagrad irländsk

Sås

1 msk citronsaft

1/2 tsk Colman´s senapspulver eller dijonsenap

1/2 tsk paprikapulver

1 dl vispgrädde

salt och peppar

finhackad gräslök

Ta ur allt hummerkött. Dela stjärten på längden. Skär kloköttet i lagom munsbitar. Spar skalet.

Hetta upp en stekpanna och lägg i champinjonerna och låt dem vätska ur. Lägg i smöret och lökhacket. Lägg i hummerköttet och fräs hastigt runt om. Hummerköttet ska bli hett men inte få färg.

Värm whiskeyn något, den får absolut inte koka. Häll den sedan i den heta stekpannan. När whiskeyn är riktigt het är det dags att ta bort stekpannan från spisen. Tänd en tändsticka håll den strax ovanför pannan och flambera hummern hastigt och vänta tills elden slocknat.

ANNONS

Plocka upp hummerköttet och håll det varmt medan du gör såsen klar. Häll i citronsaft, senap och paprikapulver, hetta upp och blanda, låt puttra någon minut. Slå i grädden och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

Alternativ 1: Spar skalen, lägg tillbaka köttet i skalen och häll såsen över.

Eller:

Alternativ 2: Lägg lite av såsen på en varm tallrik, arrangera hummerköttet snyggt. Servera med ris och det som blir över av såsen i en skål.

Tips! Spar hummerskalet i frysen. Av den kan du göra en jättegod skaldjursfond till soppa en annan dag.

• Se till att ha ett stort lock framme för att eventuellt kväva elden.

• Flambera inte under spisfläkten.

• Se till att inte hålla ansiktet över stekpannan. Det kan slå upp ganska höga lågor när du flamberar. Svedda ögonbryn, mustascher eller svedd lugg är inte kul.

ANNONS