Alexandra Zazzi.
Alexandra Zazzi. Bild: Anna Svanberg

Alexandra Zazzi: Galna idéer – så här görs riktig carbonara

Det har varit en galen vecka inom gastronomin – mycket tack vare burkcarbonaran. Därför bjuder Alexandra Zazzi på ett recept på äkta carbonara och ger svar på frågan om varför man ska använda pastavattnet.

ANNONS
|

Hej alla kära läsare, det har varit en turbulent vecka inom gastronomin. Jag har svarat på frågor och uttalat mig om det oerhörda som har hänt och det är knappt jag har kunnat sova en blund efter denna katastrof. Alla andra nyheter har bleknat i jämförelse med detta samhällsfarliga scoop. För er som har missats veckans viktigaste nyhet kommer den här:

En av USA och världens största livsmedelsproducenter har lanserat en ny produkt. Numera finns det att köpa spaghetti carbonara på burk. Ni hör ju själva ur illa det är. Inte nog med att gemene man i hemmets avskilda vrå smyger i lök, parmesan, bacon eller gud förbjude grädde i anrättningen. Nu har man gått ännu längre och tagit denna romerska klassiker och tryckt ned den i en burk. Världen kommer aldrig att bli sig lik igen. För er som vill överleva denna skandal kommer det äkta receptet här. Gör carbonara med den kärlek den förtjänar och njut av den med vänner så kanske, kanske det kommer det en morgondag utan svampig överkokt pasta på burk inom en snar framtid.

ANNONS

Gör detta under tiden du sjunger volare och livet kommer att hamna på rätt köl igen. Skulle du dessutom ha en skvätt italienskt rödvin i glaset blir det stjärnfall. Buon appetito!

Bild: Mostphotos

Recept: Romersk spaghetti alla Carbonara

(4 personer)

300 g guanciale (lufttorkad griskind)

400 g spaghetti av hög kvalité

4 äggulor och 1 helt ägg

2,5 dl nyriven pecorino ost, romersk inte allt för lagrad

Nymalen svartpeppar

Lite pastavatten

Gör gärna så här:

Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten.

Skär griskinden i tunna skivor och strimla. Stek gyllene i en stor gjutjärnspanna utan fett. Ställ av från värmen. Tag ev bort lite fett om det är för mycket kvar i pannan, 1-2 msk brukar vara lagom.

Lägg i pastan i det kokande vattnet. Rör om ett par gånger under kokningen.

Vispa ihop äggen med 2 dl av osten.

Tag 1 dl av pastavattnet och låt svalna något innan du mixar ihop det med en stavmixer (snabbt) med äggblandningen. Tag ut pastan ur vattnet, spara lite, och lägg i (den nu svalare) stekpannan med griskinden, vänd om, vänd i äggulan, tillsätt ev lite mer pastavatten vid behov och servera med nymalen svartpeppar och ytterligare riven pecorino.

Läsarfråga:

Och nu till en viktig fråga från Sara, tack för att du skrev in till mig på sociala medier. Frågorna till spalten kan nå mig på många olika sätt.

ANNONS

Hej Alexandra,

Jag ser att många kockar använder pastavatten i sina såser. Kan man bara använda kokande vatten i sin köttfärssås eller vad är det som gör att man vill använda pastavatten?

Hej Sara,

Ja det stämmer att vi kockar gärna tar pastavatten till såserna, det gör vi för att skapa en bättre konsistens och även ge sälta. I pastavattnet finns det stärkelse kvar från själva pastan så man kan säga att man reder (förtjockar) såsen något. Jag brukar hälla ut en del av vattnet, sedan ställa en mugg i vasken under durkslaget och sedan hälla ut resten av vattnet. Då får jag relativt mjölkigt pastavatten som jag använder för att reda mina såser och göra dem krämigare.

En liten kuriosa när vi ändå pratar pasta, ni vet pastasleven, den har ofta klor och ett hål i mitten? Man undrar ju ibland varför den har ett hål, nåväl, hålet är för att vattnet ska rinna bort när man fiskar upp pasta ur kastrullen, men! Den har även en funktion till, man kan använda den till att måtta ut en normal portion spaghetti innan kokning. Det ni. Det är smart cooking.

LÄS MER:Carbonara på burk väcker ilska i Italien: ”Galna”

LÄS MER:Så lyckas du med din risotto varje gång – kockens knep

ANNONS