Sara Nilsson
Sara Nilsson

Förbereder sig för segerns sötma i SM

Sara Nilsson har kvalat in till finalen i tävlingen Årets konditor. Hon var tvåa i fjol.
– Fantastiskt kul förra gången. Det gav mersmak. Jag vill uppleva finalkänslan igen och ska lägga in en extra växel i alla moment, säger hon.

ANNONS
|

Tävlingsmänniska och strukturerad. Det intrycket ger Sara.

– Jag har nog med mig det från när jag spelade innebandy för Pixbo. Jag har även lirat fotboll och basket. Jag var med att starta Robertshöjds danssektion, Göteborgs största numera.

Hennes resa började på ett lantcafé utanför Hedemora i Dalarna:

– Det var mitt första sommarjobb. Att få smaka, umgås och vara med om allt runt omkring satte positiva avtryck.

På restaurangskolan fick eleverna klara av allt från varmrätter till desserter och att baka till kaféer.

– En bred utbildning. Jag har gått massor av dessertkurser. Tårtor och bakverk har stått i fokus. Någon annan får avgöra om jag är både konditor, bagare och kock. Men jag har alltid jobbat med desserter, bröd, bakverk, mat och dryck.

ANNONS

Sara Nilsson utvecklar:

– Det är helt fantastiskt att känna dofterna och smakerna. Att efter flera timmars jobb få bjuda på en wow-upplevelse.

Arge kocken har skrämt slag på folk i krogbranschen.

– Tempot är högt i köken men god planering håller stressen borta. Efter hand går allt lättare. Det finns inte så många kvar av Gordon Ramsay-typen. Själv var jag tvungen att bita ifrån och dra en gräns men också för att visa respekt för chefernas kunskap.

Sara gjorde sin slutpraktik på Sheraton i Göteborg, nuvarande Radisson.

– Hotellet hade ett kondis som var helt fantastiskt. Jag jobbade snabbt och eftermiddagarna tillbringade jag där. Det är SÅ synd att dessa konditorier inte lever kvar. Så är det tyvärr i hela Europa.

Hennes pappa var lärare, mamman frisör.

– De peppade mig och göra det jag själv ville. Jag har ordning och reda efter pappa och mammas konstnärliga egenskaper. Ett par fastrar till min farfar drev konditori i Helsingborg. Det är roligt att plocka upp den ådran så klart. Det har varit mycket mat och dryck i vår familj. Mycket bakning. Köket har stått i centrum. Jag har många syskon och det har varit mycket mat att laga.

En dröm är att åka tillbaka till New York med hela familjen och få praktisera hos Emma Bengtsson, som driver den skandinaviska restaurangen Aquavit, på Manhattan, den första kvinnliga svenska kock som tagit två Michelin-stjärnor.

ANNONS

– Vi sågs första gången 2015 när hon satt i juryn för Årets kock. Jag fick praktisera hos henne, en nyttig erfarenhet och jag kanske frågar igen.

Annars anser Sara att Paris och Frankrike är ett föregångsland.

– Jag var på en kortare utbildning där. Paris är fantastisk för sina otroligt duktiga yrkesmänniskor. Vi avslutade kursen med att äta oss igenom caféer och konditorier. Helt fantastiskt.

Alla måste söka till tävlingen Årets konditor.

– Vi söker med ett recept och en bild på en tårta.

Jimmy Wollberg, yrkeslärare från Göteborg, var med, 2019 och blev trea. Han deltar i år också. Finalisterna får fyra timmars förberedelser dag ett och sex timmar dag två.

Sara:

– Det är en jätteutmaning och kräver planering att hinna med allt för att inte drabbas av minuspoäng. Men ingen gick över tiden förra gången. Alla vill stå överst på prispallen, jag är otroligt stolt över min insats. Det var ett otroligt bra startfält, hög nivå på alla.

Uppgifterna blir att baka tre olika bakelser, göra en tårta för 40 personer och en tiobitars till juryn. Sista momentet: att presentera en dessert på tio tallrikar.

– Avslutningsvis ska vi bygga ett skyltfönster med alla godsaker. Jag skärper alltid till mig när det gäller, säger Sara.

ANNONS

På vägen dit pushar hon sig själv.

– Man får tänja på gränserna och skapa tid för att prova sig fram med allt från smaker och former. Att hitta ny vägar är enormt utvecklande. Sedan är det en annan sak att den tiden inte finns på jobbet alla gånger men man kan förenkla.

Vinnaren får närmaste året titulera sig som Årets konditor, svensk mästare för professionella konditorer. En seger som dessutom ger 40 000 kr.

Saras familj var med i fjol.

– Patrik sa till mig att söka. Vid uttagningen vägde han upp mjöl och annat för mig. Även våra flickor har varit fantastiska supportrar. Tävlingen inkräktar på mycket men alla tre pushar på och jag har även haft fin stöttning av min svärmor.

Formen?

– Nu har jag en erfarenhet i bagaget. De kan jag ha nytta av men är mer nervös nu eftersom jag vet vad som väntar. Jag ska träna på det som behövs, samla ihop mig ordentligt och hålla mig till en uppgjord plan. Nu gäller det att fila på minsta lilla detalj så att allt sitter där.

Din man Patrik är utbildad kock. Vem lagar maten hemma?

– Båda. Vi är ett jäkla bra team.

Sara Nilsson

Ålder: 49.

Bor: Lerum.

Utbildad: Bonbon professional privat class, Kalle Ljungstedt Sthlm, Ecole Vahlrona Versailles Paris plated desserts, kökschefsutbildning Restaurangakademin, flera bröd– och dessertkurser på Restaurangakademien, Werners Gourmetservice och Arlas dessertakademi, Restaurangskolan i Falun.

Intressen: Hobbyodling, golf, Formel 1.

Familj: Kärleken Patrik, döttrarna Lisa, 18 och Anna 15.

Bild på mobilens display: Tårta.

Okänd talang/sida: Blomsterarrangemang.

Bästa tid på dygnet: Arla morgonstund.

Första jobbet: Ett lantcafé i Dalarna.

Saker du vill hinna med: Resa, gärna uppleva New York igen med familjen.

Middag du gärna bjuder på: Råvarorna får styra. Kanske en vedeldad pizza och efter det grillad sockerkaka som avslutning.

Årets Konditor: Arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Finalen hålls under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 12–13 november.

ANNONS