“The secret lives of mormon wives” visas på Disney+
“The secret lives of mormon wives” visas på Disney+ Bild: Hulu/Disney+

Recension: “The secret lives of mormon wives” på Disney+

De twerkar på Tiktok, gör reklamsamarbeten för sexleksaker och ordnar fester för att fira sina “Mommy makeovers”. MomTok-tjejerna i Salt Lake City utmanar seglivade fördomar mot mormonkvinnor, men deras män gör ett bra jobb i att cementera andra.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

Glöm alla soft girls, trad wives och Nara Smiths hemgjorda tuggummin.De kvinnliga livsstilsinfluerarna har precis fått några riktigt tuffa konkurrenter: Mormonfruarna i Salt Lake City.

Realityserien “The secret lives of mormon wives” följer intrigerna, (de alkoholfria) festerna och relationsproblemen hos kompisgruppen som kallar sig MomTok (efter “mamma”, “mormon” och “Tiktok”). Gruppen består av åtta kvinnor som alla är influencers och mer eller mindre aktiva i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i den amerikanska delstaten Utah. Också känd som mormonernas Mekka.

Det är allt annat än fridfulla hemmaliv som porträtteras. Tänk er ett “Real Housewives" fast med tempelklädnad (en typ av kyska underkläder som troende mormoner använder) och dirty sodas (ett alkoholfritt alternativ till drinkar som består av läsk och grädde). Trots att MomTok-tjejerna aspirerar till att vara guds bästa barn är de både skvallersjuka och förvånansvärt fula i munnen. Och de hatar inte drama, för att uttrycka det milt.

ANNONS

När serien börjar har ett stort bråk precis brunnit ut.

När serien börjar har ett stort bråk precis brunnit ut. Efter att MomToks tidigare queen B Taylor var otrogen kastade hon alla andra mammor under Jesusbussen genom att hävda att de var delaktiga i “soft swinging”, ett slags överenskommen partnerbyte som tillåter allt utom sex. Det var de inte, vilket var vad som orsakade konflikten. En av tjejerna, Whitney, flydde till Hawaii när det stormade som mest och har precis flyttat tillbaka till Utah när serien börjar. Hon och Taylor börjar snart tävla om alfa-rollen i MomTok, men förlorar båda två.

Trots de många bråken tjejerna emellan är det framförallt en annan konflikt som lyser igenom: Viljan att vara en god mormon och samtidigt leva ut som ung, stark kvinna och influencer. För vissa av tjejerna går det bra. Som för 32-åriga Jessi. Hon ordnar en fest för att fira sin “mommy makeover” (en fjärde bröstoperation och en plastikoperation av blygdläpparna) och ser sig som en av gruppens mer avslappnade. Även Whitney känner sig stärkt när hon bestämmer sig för att tacka ja till ett välbetalt reklamsamarbete för en sexleksak, trots att såväl sex som kvinnlig njutning är ett tabubelagt ämne inom mormonkyrkan.

För andra är de två viljorna svårare att balansera. När den 25-åriga mamman Jen blir meddragen till Chippendales för att fira en av tjejernas födelsedag ringer hennes man Zac Affleck (som hävdar att han är syssling till Ben Affleck) och hotar med att skiljas. Trots att hon både är familjens försörjare (eftersom Zac spelat bort pengarna hans familj gav honom till studietiden) och tar ett stort ansvar med deras barn är han helt obrydd inför att hon inte vill flytta från Utah till New York, där han kommit in på läkarlinjen. “I don’t really care”, svarar han bara.

ANNONS

Och det är den känslan som lämnar mig, efter att ha tillbringat över sex timmar tillsammans med MomTok-tjejerna i Salt Lake City. De twerkar på Tiktok, går till Botox-salongen för att få lite efterlängtad lustgas (som till skillnad från alkohol är tillåtet) och tjänar sina egna pengar genom reklamsamarbeten, hårsalonger och kosttillskott. Visst lyckas de utmana somliga av de allra mest seglivade fördomarna mot mormoner. Men deras män gör ett imponerande bra jobb i att cementera andra.

Läs mer från Nina Morby:

LÄS MER:SVT:s märkliga beslut sabbar “Jakten på Ozempic”

LÄS MER:Häxjaktens kvinnosyn lever vidare i Trumps angrepp

LÄS MER:GP Kulturs boktips: Höstens bästa böcker

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS