Tom Hanks på Sverigebesök: ”Det är mellan mig och Rolf Lassgård”

Tom Hanks besökte Stockholm och galapremiären av ”A man called Otto”, den amerikanska versionen av ”En man som heter Ove”. Han passade då på att berätta om sin kärlek till svensk film – och varför han skrev ett hemligt brev till Rolf Lassgård.

ANNONS
|

Tom Hanks spelar huvudrollen Hollywoodversionen av ”En man som heter Ove” med Rolf Lassgård. När den amerikanska filmen, som heter ”A man called Otto”, hade galapremiär i Stockholm under tisdagen flögs Hanks in och mötte journalisterna på röda mattan.

– Det är mitt första besök i Sverige, det är skrämmande på vissa sätt. Jag ångrar att jag bara klädde mig för 40 minuter i kylan, jag behövde stå i snarare en timme och 40 minuter.

Förtegen om innehållet

Innan premiären avslöjade Rolf Lassgård att Tom Hanks skickat ett brev till honom. Men han ville inte avslöja alltför mycket om vad som stod i det.

ANNONS

– Det är mellan mig och Rolf. Men jag skrev det som ett fan. Jag ville tacka honom för en rolltolkning som känns helt ny. Min fru och jag såg filmen året den kom ut.

Tom Hanks fortsatte att berätta om skillnaden mellan svensk och amerikansk film.

– Ni vet, amerikaner i allmänhet blir förvirrade av utländska filmer för de följer inte samma utveckling. Det är inte samma struktur, scen ett, scen två, scen tre. Det är inte samma hjälte mot fiende.

– I USA har vi svårt att göra filmer som tar in hela det mänskliga tillståndet i modern tid. Vi är bättre på filmer som utspelar sig för 80 eller 180 år sedan än filmer som utspelar sig i dag. För nutiden är för komplicerad, det är för mycket polarisering.

Godkänner semlor

Originalet ”En man som heter Ove” utspelade sig ”utan tvekan här och nu”, vilket Hanks älskar.

– Det mest intressanta ögonblicket var när de pratade vid varandras ytterdörrar. Amerikaner nöjer sig ibland inte med den typen av scen eller ens den typen av konversationer. Jag kallar det den svenska fingertoppskänslan att när två personer pratar, då är filmen som mest intressant. I stället för när något sprängs eller en ”bad guy” kommer och stjäl en väska med pengar.

ANNONS

I filmen äter Tom Hanks semlor och på röda mattan fick han också frågor om hur dessa smakade.

– De var väldigt goda! Jag fick prova flera av dem och jag måste säga att jag godkänner.

LÄS MER:Tom Hanks i rollen som Ove – här är första klippet

LÄS MER:Därför är Tom Cruise världens sista megastjärna

LÄS MER:Trots kritik – mest män bland Biopassets utvalda regissörer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS