SVT visar dokumentär om Sven Melander

På måndag visar SVT ett timslångt porträtt på den bortgångne skådespelaren och komikern Sven Melander.

ANNONS

”Ta hand om er och glöm inte att skratta” är namnet på dokumentären, som började filmas innan Sven Melanders död. I programmet medverkar såväl Melander själv som svenska medieprofiler som berättar om sina minnen av den folkkära skådespelaren, enligt SVT.

Sven Melander ville ha ett ”seriöst oseriöst” porträtt av sig själv med mycket humor. I introt till filmen klagar han till exempel över den korta programtiden han fått av SVT.

– Ska jag berätta om allt jag har gjort på en timme?

”Hade humor i allt han sa”

I den långa intervjun berättar han bland annat om sina alkoholproblem, sin föräldraroll, karriären från journalist till programledare och alla de rollerna han spelat. Men också om cancern, som blev aggressivare under inspelningen av filmen. Dokumentärfilmaren Johanna Liljegren följde honom under hans sista tid i livet.

ANNONS

– Han hade humor i allt han sa, han var fantastisk på det viset, säger hon till SVT.

Sven Melanders genombrott kom som ”Berra” i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan” från 1980. Senare programledde han bland annat SVT:s fredagsunderhållning ”Nöjesmaskinen” och ägnade sig åt scenunderhållning på landets teatrar.

Han dog den 31 mars i år, 74 år gammal.

LÄS MER:Här är Sven Melanders karriär i bilder

LÄS MER:Weiron Holmberg minns sin vän: ”Han var varm och enkel”

LÄS MER:Lasse Åberg om Melanders bortgång: ”Fy fan”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS