Här är Sven Melanders karriär i bilder

Den folkkäre Sven Melander har haft en lång och mångsidig karriär, både på tidningsredaktionen, i tv-rutan, på filmduken och inte minst på scenen. Bland hans mest minnesvärda roller finns ”Berra” i Sällskapsresan och trollet ”Rulle” i Nöjesmassakern.

ANNONS
|

Sven Melander föddes 1947 i Malmö. Han utbildade sig som byggnadsingenjör, men bytte spår efter examen och började studera vid Journalisthögskolan i Göteborg. I början av 1970-talet fick Sven Melander ett vikariat på Expressen i Malmö. Efter en intern konflikt på redaktionen sökte han sig istället till Aftonbladet, där han så småningom fick en fast tjänst. Där jobbade han mellan 1972 -78 och 1980-85, innan han övergav journalistiken för att ägna sig åt en karriär inom underhållningsbranschen på heltid.

Genombrottet i tv-rutan kom med programmet ”Nöjesmaskinen”, som sändes 1982-84. Sedan dess har Sven Melander etablerat sig som programledare, komiker och artist i tv och på scen.

ANNONS

Som skådespelare är Sven Melander främst känd för sina komiska karaktärer på film. ”Berra” i Sällskapsresan, Werner, Olle och trollet ”Rulle” i Nöjesmassakern samt ”Steve med Lloyden” i Tack för kaffet kan nämnas bland hans största roller.

På scen har Sven Melander synts i en rad revyer, farser och musikaler. Han återupptog rollen som ”Berra” i musikalen Sällskapsresan, som hade premiär på Nöjesteatern i Malmö 2015.

ANNONS