Succémusikalen ”Så som i himmelen” till Göteborg 2022

En storbölande publik som häller i sig rödvin i pausen, menar Malena Ernman och Morgan Alling. Musikalen ”Så som i himmelen” har en förmåga att beröra människor i grunden. Våren 2022 kommer den till Göteborg och Scandinavium, efter två års väntan.
– Vi är verkligen som en stor familj och har gått igenom så mycket skit tillsammans, säger operasångerskan Malena Ernman.

ANNONS
|

Operasångerskan Malena Ernman sitter på ett golv och klappar Björn Kjellmans labradoodle. Det är pressdag för succémusikalen "Så som i himmelen”, som skulle ha spelats i Göteborg våren 2020 men som stoppades av en viss pandemi med tillhörande publikrestriktioner. Två år senare kommer den till sist till Scandinavium.

– Det ska bli jättekul att spela igen men vi får se om vi kommer ihåg något! Vi ska snart ha ett körrep hemma hos mig på Kungsholmen där vi sjunger ihop oss så då får vi se. Vi är verkligen som en stor familj och har gått igenom så mycket skit tillsammans, säger Malena Ernman.

ANNONS

LÄS MER:"Så som i himmelen" blir konsert

Pandemin och restriktionerna slog hårt mot ensemblen och flera av dem gick ut i protest efter att gränsen på max 50 personer vid vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar infördes hösten 2020. Morgan Alling, som också han har en roll i musikalen, beskriver livet tillbaka på scenen ”som att vara på scenskolan i Malmö på 80-talet, när alla betedde sig som påtända, lyckliga hundvalpar”.

– Vi som är cirkusartister har längtat så otroligt mycket att få stå på scen, vi är ju en yrkesgrupp som haft totalt förbud att jobba i ett och ett halvt år. Att vi nu ska få spela en musikal som betyder så mycket för publiken är en ynnest och en ära, säger han.

Människor med fel och brister

”Så som i himmelen” är baserat på Kay Pollaks film med samma namn och handlar om den internationella stjärndirigenten Daniel som går in i väggen efter en hjärtinfarkt och i stället börjar som kantor i en liten kyrkokör i Norrland. Det är den största svenska musikalen sedan ”Kristina från Duvemåla” och den har spelats för över 200 000 personer på Oscarsteatern i Stockholm.

– Jag tror att den är så populär för att alla kan känna igen sig i karaktärerna. De är vanliga mänskliga med fel och brister, de är sårbara och förenas i musiken och hjälper varandra genom livet, säger Marlena Ernman.

ANNONS

LÄS MER:Pengarna tillbaka från Krall Entertainment – men inte till alla

Hon spelar Gabriella, som misshandlas av sin man, en roll som känns ständigt relevant. Alla har en beröringspunkt till ämnet på något sätt, vilket har märkts under perioden de spelat föreställningen.

– Våldet mot kvinnor är väldigt utbrett och ett mycket viktigt ämne. Jag har känt ett ansvar att beröra det på ett bra sätt, jag minns ju när det var som mest aktuellt medialt efter dokumentären om Josefin Nilsson och då var det extra laddat i publiken. Vi fick olika reaktioner varje kväll, säger hon.

Alling spelar mobbare

Även Morgan Alling pekar på kombinationen kärlek, död, utanförskap och gemenskap, i form av kören, som den stora framgångsfaktorn bakom musikalen. Han (och Björn Kjellman) spelar karaktären Arne, som Alling beskriver som en mobbare som skämtar på andras bekostnad och skadar dem utan att riktigt förstå det själv.

– Arne är en skojare, han har en viss jargong. Även om han är omedveten om sitt sätt att vara är han en mobbare, om än med en slags comic relief som måste finnas i alla musikaler, säger Morgan Alling.

Fakta: ”Så som i himmelen”

  • ”Så som i himmelen” spelas nio kvällar på Scandinavium våren 2022, mellan den 27 maj och den 5 juni. Biljetterna släpps den 13 december 2021.
  • Föreställningen skulle ha spelats på The Theatre på Gothia towers våren 2020 men ställdes in på grund av pandemin.
  • Manus är skrivet av Kay Pollak, Carin Pollak, kompositör Fredrik Kempe och medförfattare Edward af Sillén. Producent är Vicky von der Lancken.
  • I ensemblen syns bland andra Malena Ernman, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Morgan Alling och Anders Ekborg.

Att spela en mobbare är speciellt för Alling, som berättat öppet om hur han själv blev mobbad i en teateruppsättning som vuxen. Som programledare för SVT-serien ”Morgans mission” ledde han dessutom två projekt mot mobbning i skolan och på arbetsplatsen.

ANNONS

– Det är mitt jobb som skådespelare att gestalta och detta är en roll som finns överallt i vårt samhälle. Människor som är aningslösa som inte förstår att deras skämt sårar ser jag hela tiden. Därför är den rollen så viktigt för mig, säger han och fortsätter:

– Men ibland när Arne säger något elakt så hör jag någon i publiken “säga nej men MORGAN, hur kan du säga så”! Men jag vet ju att det finns en vändning som är vacker, därför är det viktigt att inte backa från det elaka, säger han.

LÄS MER:Att låna ut vaccinpass kan ge fängelse

Rödvin i pausen

Både Morgan Alling och Malena Ernman längtar nu efter att uppleva publikens känslor för musikalen igen. Bägge nämner ett specifikt och känslosamt moment i slutet av förställningens första akt, där Arne blir utskälld för sitt beteende av en annan medlem i kören. Det följs av den mycket populära ”Gabriellas sång”, som sjungs av Malena Ernman.

– Precis innan låten brukar jag se ut över publiken, där både gubbar, damer och unga sitter och storgråter. Så vet jag att låten är kvar innan pausen, då får jag ståpäls varje gång, säger Morgan Alling.

– Ja, sen brukar publiken gå ut i pausen och hälla i sig rödvin för att hantera sina känslor. Det blir en hel del alkohol, säger Malena Ernman och skrattar.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS