Sedan den 1 december gäller krav på vaccinpass på alla större tillställningar i Sverige.
Sedan den 1 december gäller krav på vaccinpass på alla större tillställningar i Sverige. Bild: Christine Olsson

Att låna ut vaccinpass kan ge fängelse

Böter eller fängelse i högst sex månader. Det kan den som lånat ut sitt vaccinpass till någon annan riskera. Hittills finns inga rapporterade fall hos polisen i Göteborg, men från och med i helgen kommer Länsstyrelsen att genomföra stickprover hos arrangörer för att kontrollera att lagen följs.
– Vi får in en del tips och ser att det är vissa ställen som det fungerar lite sämre på, säger Lars Lindahl, handläggare på Länsstyrelsen.

ANNONS
|

Efter första helgen med införda vaccinpass har polisen fått hantera några enstaka fall av personer som försökt ta sig in på uteställen med andra personers intyg i hela landet, enligt SVT. Men i Göteborg finns inga liknande ärenden.

– Nej, vi har inga rapporter alls om att det. Men det är mycket möjligt att det inte kommit så långt som till oss på polisen, säger polisens presstalesperson i region Väst, Stefan Gustafsson.

Det finns inte heller några rapporter om bråk i krogköer eller bland gäster som nekats entré på grund av att de saknat vaccinationspass i Göteborg.

ANNONS

Totalt rör det sig endast om sex personer i hela Sverige som har anmälts för att ha försökt använda falska vaccinbevis under den vecka som lagen varit i bruk, vilket får polisen att misstänka ett stort mörkertal enligt SR.

Fakta: Vaccinpass

  • Från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis för att gå på ett evenemang inomhus med fler än 100 personer i ett försök att minska den ökade smittspridningen.
  • Vaccinationsbevis gäller bland annat teater, bio, konserter och nattklubbar.
  • Vaccinbeviset visar hur många doser vaccin mot covid-19 du har fått och på vilka datum doserna har getts. För ett giltigt bevis krävs två doser.
  • Det kan ta cirka sju dagar efter vaccinationstillfället innan beviset går att hämta ut.

Men om konstaterade försök till bedrägeri skulle ske i krogköerna räknar polisen med att ordningsvakter hör av sig till dem.

– Ja, eftersom det kan röra sig om ett brott i så fall. Men vi har inga uppgifter alls som tyder på det hittills, säger Stefan Gustafsson.

Att använda ett förfalskat pass eller andra personers vaccinationsbevis rubriceras av polisen som urkundsförfalskning och missbruk av urkund, vilket kan ge böter eller fängelse i högst sex månader vid en fällande dom.

LÄS MER:Saknade vaccinpass – hotade att skjuta vakt

Länsstyrelsen kontrollerar bevis

Det är Länsstyrelsen som enligt den tillfälliga covid-19-lagen har i uppdrag att kontrollera att lagen om vaccinbevis följs. De har inventerat vilka allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 besökare som är planerade i länet och kontaktat arrangörerna så att de vet vad som gäller.

– Sen begär vi in dokumentation på hur de tänkt att lösa det. Om de valt att kontrollera vaccinbevis eller om de valt att inte ha det och därför måste vidta andra åtgärder, säger Emma Wahlstedt, kommunikatör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Nästa steg är att genomföra stickprover hos arrangörer för att se att de genomför kontroller på ett korrekt sätt. Om brister upptäcks får de ett påpekande om vad som behöver åtgärdas och en chans att återkomma med bevis för att de gjort så. Om bristen ligger kvar får de ett föreläggande eller föreläggande om vite.

LÄS MER:Långa köer för vaccin – fick vänta över två timmar

– Från och med i slutet av veckan kommer vi att gå ut och göra platstillsyn för att se att reglerna följs. Vi får in en del tips och ser att det är vissa ställen som det fungerar lite sämre på och då är det viktigt att göra kontroller där tidigt, säger Lars Lindahl, handläggare på Länsstyrelsen.

Han har inte fått in några specifika tips där falska vaccinbevis ska ha förekommit i regionen ännu och säger att det upp till arrangören att kontrollera att ID på den som visar upp vaccinbevis stämmer överens med de uppgifter som visas när beviset scannas.

– Det är klart att man kan förutse att folk kommer att försöka, men gör arrangören rätt ska det inte gå. Det ingår i deras ansvar och det är det vi kommer att kontrollera. Får vi in tips finns det ju anledning att kolla upp det, ingen arrangör kan känna sig säker, säger Lars Lindahl, handläggare på Länsstyrelsen.

ANNONS

– Men jag vill understryka att alla arrangörer vi pratar med verkar vara på tå och förstår att det är viktigt att de sköter sig, för blir det strängare regler måste de stänga igen.

LÄS MER:Guide: Så laddar du ner ett vaccinationsbevis

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS