Restaurangbåten Floating Saigon räddas – igen

I mars kantrade den och började ta in vatten. Nu har ägarna till restaurangbåten Floating Saigon börjat tömma båten på vatten, enligt SVT Väst.

ANNONS
|

Det är tio månader sedan den vietnamesiska restaurangen Floating Saigon vid Kungsportsplatsen började att ta in vatten. Sedan dess har den stått med yttersidan försjunken i vallgraven. Skälet är ett juridiskt moment 22, vilket GP tidigare har berättat om.

De nuvarande ägarna har velat riva båten och sätta en ny båt på plats, vilket inte går eftersom båten har ett bygglov från 1950-talet. Sedan dess har en ny detaljplan tagits fram som säger att vallgraven ska vara öppen och inte på något vis får överbyggas. De har ett bygglov, men kan inte få något nytt.

LÄS MER:Var det Jens Lekman som sänkte Styrbord babord?

Lösningen blir alltså att göra ytterligare ett försök att rädda båten, genom att pumpa ut vattnet och laga den. Om det räcker får framtiden utvisa.

ANNONS

– Vi hoppas att den efter lagning, kan ligga här i 50 år till, säger Johan Hagsgård, bygglovschef vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg, till SVT Väst.

Det är inte första gången båten kantrar och räddas igen. Första gången var vintern 1982, när krogen hette Åtta Glas. Då fick den unge krögaren Christer Johansson en Göteborgs-Posten i handen av en flygvärdinna.

– Hon sade ”du, jag vill egentligen inte visa dig den här bilden, men jag gör det ändå.” Båten var på förstasidan och såg ut... ja så här då, sade han till GP i somras och illustrerade genom att peka mot Floating Saigon i dess nedsjunkna tillstånd.

Sedan dess har kantringar varit ett återkommande tema. Totalt har det hänt fyra gånger. Särskilt dramatiskt blev det påsken 2011 när båten hade bytt namn till Styrbord Barbord.

Då spelade artisten Jens Lekman skivor på ovanvåningen. ”Rock the boat – don’t tip the boat over” dånade från högtalarna. Innan de visste ordet av var räddningstjänsten på plats och tömde hela båten på en kvart.

Längs kajkanten stod kroggästerna uppradade och huttrade medan garderoben med deras jackor fylldes allt mer med kanalvatten.

LÄS MER: Pir 31 kvar på botten

ANNONS

Kanske beskrev ändå krögaren Mats Jönsson det bäst. 2006 hade han nyss renoverat båten som då hette Pir 31. Snart skulle de nyöppna som Portside. I stället skedde samma sak. Ett rör frös, sprang läck och båten tippade.

– En båtägare är bara lycklig vid två tillfällen. Det är när man köper en båt, och sedan när man säljer den, konstaterade han avmätt i GP.

GP söker ägarna till Floating saigon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS