Recension: Sommar i P1 - Ebba Andersson

Längdskidåkaren Ebba Andersson har en plan med sitt sommarprat. Hon ska berätta om ”sanningen bakom rubrikerna”. Det enda hon lyckas göra är att illustrera varför man alltid ska läsa hela texten, konstaterar Johan Lindqvist.

ANNONS
|

På pappret är det en smart plan och ett begåvat upplägg. Ebba Andersson plockar fram ett antal av de rubriker som handlat om henne under hennes år som stjärna i skidspåren. Tanken är att berätta sin historia, sin sanning.

Nu ska hon få tala till punkt. Utan stress, utan redigering. I lugn och ro i stället för som oftast direkt efter målgång. Det borde kunna bli både bra och angeläget.

Dubbla knäoperationer

Ebba Andersson har hunnit bli 27 år och som hårt tränande längdskidåkare får man rimligen en hel del tid med sina egna tankar och känslor medan man matar mil i snön. Om man dessutom redan som junior tvingats till dubbla operationer med efterföljande rehab och återkommande knäproblem har man motgångar och mental kamp att berätta om.

ANNONS

För att inte tala om kraschen i Ruka 2020 som slutade med konflikt och krissamtal i det svenska damlandslaget.

Men snarare än att gå på djupet med modet att bli personlig och reflekterande skyndar Ebba Andersson snabbt förbi det som skulle kunna bränna till. Det blir mest ett staplande av klyschor som om något illustrerar att det faktiskt behövs en berättare, en duktig journalist, för att rapportera om vad som hänt och varför. Hur det känts, hur det har påverkat, förändrat, utvecklat de inblandade.

Kraschen i Ruka 2020

Jag fattar att Ebba Andersson är tränad att tänka positivt, fokusera framåt och se möjligheterna. Det är egenskaper som ger medaljer men som sommarpratare passar det mindre bra. Det gör att hon får en hurtig ton som säger till lyssnaren att det inte alls är sanningen bakom rubrikerna vi får.

Det är ett peptalk. Och de blir sällan några starka berättelser.

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Stefan Larsson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sofi Jeannin

Vem?

Längdskidåkaren Ebba Andersson är framgångsrik inom distanslopp med åtta VM-medaljer, varav tre individuella guld. Hon har två OS-medaljer.

2024 tilldelades hon också Radiosportens prestigefyllda Jerringpris för årets bästa svenska idrottsprestation, framröstad av publiken.

Sommarpratare 4 juli

Ia Langhammer, skådespelare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS