Dirigenten Sofi Jeannin både sommarpratar och inviger OS i Paris under fredagen.
Dirigenten Sofi Jeannin både sommarpratar och inviger OS i Paris under fredagen. Bild: Magdalena Martin Photography

Recension: Sommar i P1 – Sofi Jeannin

När dirigenten Sofi Jeannin är med och inviger de Olympiska spelen i Paris är det en del i en rörelse bort från den tyranniska ”maestron”. Det är hennes sommarprat ett ypperligt bevis på.

ANNONS
|

Sofi Jeannin återkommer till ett franskt begrepp ”à fleur de peau”, att känslorna sitter på hudens utsida. Ett personlighetsdrag som gäller henne själv berättar hon. Hon är nämligen en mycket känslig person, har nära till både skratt och tårar. Hon blir fortfarande nervös, tvivlande och stressad inför det stora uppdraget att leda musiker och sångare, men förstås också lycklig.

Att Jeannin återkommer till känslor, bemötande och mänsklighet är viktigt av flera skäl. Delvis är det ett steg bort från fördomens ”maestro”. Den argsinte diktatorn som kräver fullständig disciplin och respekt utan att erbjuda någon tillbaka. Bort från det manlige geniet som får lov att göra vad som helst på grund av sin konstnärliga talang. Det kan förefalla som en förlegad nidbild, men Sofi Jeannins berättelser om den sexism som kvinnliga dirigenter möter, inte minst i Frankrike där hon återkommande verkar, är tecken nog på att strömningarna existerar.

ANNONS

Skulle någon ändå tvivla går det att blicka mot den metoo-debatt som pågår i Frankrike just nu. Där försvarar ett sextiotal kulturpersoner, bland dem Carla Bruni och Nathalie Baye, filmstjärnan Gérard Depardieu. I ett öppet brev skriver de att han utsatts för "lynchning" i samband med de många anklagelser om våldtäkt som riktats mot honom. Brevskrivarna kallar det för en attack mot själva filmkonsten.

I en målande beskrivning av hans förmåga och rörelsemönster poängterar hon att han har ”ärliga axlar”.

Men Sofi Jeannins mänskliga och mer inkännande fokus har också en effekt på musiken. Den finns med i hennes musikförståelse vilket blir särskilt tydligt när hon pratar om sin favoritdirigent Bernard Haitink. I en målande beskrivning av hans förmåga och rörelsemönster poängterar hon att han har ”ärliga axlar”. Det är en ljuvlig bild och när vi en kort stund senare får höra honom dirigera går det att förstå vad hon menar.

Jeannin återkommer till den här formen i sitt sommarprat. Att förklara vad hon uppskattar med en genre, stycke, musiker eller dirigent för att sedan spela upp musiken. Det är minst sagt inspirerande för den som lyssnar engagerat.

När Sofi Jeannin dirigerar Franska radiokören och Radio France barn- och ungdomskör under fredagens OS-invigning kan vi i vilket fall vara förvissade om att hennes respekt för både sångarna och musiken är med. Lika förvissade kan vi vara att hon med den kombinationen kommer få musiken att sjunga.

ANNONS

Vem?

Sofi Jeannin är 47 år och uppvuxen i Lindesberg. Hennes mamma är svensk och hennes pappa fransk.

Hon är en av världens främsta dirigenter och leder körer och orkestrar över hela världen. Hon blev som första kvinna chefsdirigent för brittiska BBC Singers och ledare för den Franska Radiokören. Hon är även chefsdirigent för Radio France barn- och ungdomskör. Själv är Sofi Jeannin mezzosopran.

Sommarpratare 27 juli:

Stefan Larsson, teaterregissör

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Little Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS