Recension: Sommar i P1 – Alva Sparrevik

Lyssnarnas sommarvärd Alva Sparrevik tillägnar sitt sommarprat åt brodern Lucas, som dog efter en våldsam misshandel. Hennes berättelse är en svidande insikt om att Sverige är och blivit en plats där barn dödar barn.

ANNONS

Jag är i vanliga fall rätt trött på innehållsvarningar, eller triggervarningar som det också kallas. Dess godtyckliga, alldeles för frekventa förekomst har berövat dem sitt från början rätt tveksamma syfte. Men inför Alva Sparreviks sommarprat tycker jag att varningen är befogad. Det är en beskrivning av våld som jag är tacksam att jag får möjlighet att förbereda mig på.

Lyssnarnas sommarvärd Alva Sparrevik inleder sitt sommarprat på sjukhuset där hennes 17-årige lillebror Lucas pendlar mellan liv och död. Hon tycker fortfarande att han är söt, trots att han är sönderslagen. Familjen turas om att raka hans skäggstubb medan han ligger i koma. Efter en månad av hopp och förtvivlan ger Lucas kropp upp.

ANNONS

Händelsen som lett fram till hans död är omöjlig att greppa: Ett bråk om en påstått stulen cider fick en 15-årig kille att ta strypgrepp på Lucas kompis. Lucas skickade ett meddelande till 15-åringen och uppmanade honom att be om ursäkt, men i stället tog han med sig en kompis för att åka till festen där Lucas befann sig, och misshandlade honom tills han låg medvetslös.

Vem?

Alva Sparrevik, 22 år, röstades fram till Lyssnarnas Sommarvärd 2024.

Sommaren 2023 dog hennes lillebror Lucas efter en våldsam misshandel. I tingsrätten dömdes en 16-årig kille, 15 år vid gärningen, till 10 månaders ungdomsövervakning för grov misshandel, grovt vållande till annans död och grovt brott mot knivlagen. En dom som hovrätten senare fastställde.

En stark känsla av frustration drabbar mig genom hela sommarpratet. När ett barn dör för att ett annat barn slagit honom i huvudet handlar det inte om ett missförstånd om en ciderflaska, utan om något mycket större. Det hela måste ses i ljuset av det ökade våldet, som på alla vis är ett kollektivt misslyckande.

Men Alva Sparrevik är sparsam med samhällskritiken och politiska analyser, och kanske är det trots allt bäst så. I stället ägnar hon sina minuter åt minnet av brodern, och upplevelsen av att någon man älskar rycks ur ens liv på det mest orättvisa av sätt. Hennes berättelse är ett isbad. En svidande insikt om att Sverige är och blivit en plats där barn dödar barn.

Det finns egentligen inget annat att säga än att våldet, det urskillningslösa våldet, måste få ett slut.

ANNONS

Sommarpratare 18 juli:

Ayan Ahmed, skådespelare

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lars Strannegård

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Holm

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sanna Sundqvist

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS