Recension: Sommar i P1 – Lars Strannegård

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård håller ett brandtal till kulturen och använder hela sitt sommarprat för att argumentera för att dess position i samhället bör stärkas.

ANNONS
|

Hur viktig är avsändaren när ett budskap ska förmedlas? Det är i viss mån en filosofisk fråga där det går att hävda att om en logisk följd är ren nog så är det oväsentligt vem som presenterar den. Sanningen och retoriken i sig är det viktiga.

I praktiken ser det annorlunda ut, vilket Lars Strannegård är ett exempel på.

I sitt sommarprat argumenterar han för att kulturen bör upphöjas i samhället. Han gör historiska jämförelser – som att Östra Reals skolbyggnad ritades av dåtidens stjärnarkitekt Ragnar Östberg medan dagens skolungdomar får hålla till godo med barackliknande konstruktioner.

Dagens skolungdomar får hålla till godo med barackliknande konstruktioner.

Han riktar blicken mot andra länder och visar på hur deras stater investerar i kultur och påpekar att en yrkesbana inom ekonomi på kontinenten skulle kunna inledas med kurser i antik litteratur, något minst sagt ovanligt i Sverige. Han uppmuntrar de välbärgade att inta en mecenatroll, så som man gör utomlands.

ANNONS

Det är en välstrukturerad argumentation som lyfter exempel ur musiken, litteraturen konsten och arkitekturens värld. På ett inspirerat vis lyckas Strannegård bevisa skillnaden mellan information och kunskap, genom att illustrera med Viktor Rydbergs ”Tomten” och kopplingar till AI.

Kvalitativt, lustfyllt och välformulerat, men i grunden inte något nytt. Argumenten känner vi alla igen, det som däremot gör Lars Strannegårds linje unik är hans position som rektor för Handelshögskolan i Stockholm. En institution som lätt skulle kunna associeras med mätbarhet och en avfärdande inställning till humaniora och estetik som flum och fåfänga. Under Strannegårds ledning har skolan snarare blivit motsatsen – en plats där kulturen på riktigt uppvärderas.

Avsändaren är alltså viktig och Lars Strannegårds sommarprat likaså. Det är inte osannolikt att beslutsfattarna kan låta sig inspireras av det, om de bara kan se förbi rektorns våghalsiga initiativ att mitt i programmet rappa inledningen till Sugarhill Gangs ”Rapper's Delight”.

Vem?

Lars Strannegård, är 55 år och rektor vid Handelshögskolan Stockholm.

Han har varit en tongivande röst för kulturens betydelse i ekonomin och samhället och har fört in kultur i undervisningsmiljön på Handelshögskolan. Lars Strannegård har därtill skrivit flera böcker, senast ”Kunskap som känns”.

Sommarpratare 17 juli:

Alva Sparrevik, Lyssnarnas Sommarvärd, studerande

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i p1 – Andrev Walden

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Hampus Nessvold

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS