Polisen söker fortfarande tips om mordet på Einár

Förra veckans mord på en av Sveriges största artister, Einár, skakade om landet. Över hundra förhör har hållits, men ännu ingen gripen för skjutningen och polisen vill fortfarande få in tips från allmänheten.

ANNONS

För en vecka sedan sköts en av landets främsta rappare till döds i Stockholm. Polisutredningen pågår och ännu är ingen gripen för mordet. Enligt Stockholmspolisen har man en bild av händelseförloppet, men arbetar brett för att inte låsa sig vid någon inriktning i nuläget.

”Vi är fortsatt angelägna om att få tips kring individer eller fordon som har observerats i området innan och under händelsen som kan ha med händelsen att göra”, skriver Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen i ett mejl till GP.

I måndags hade det hållits 113 förhör kopplade till både mordet och för att göra en kartläggning av Einár. Enligt polisen är det relativt många förhör så nära inpå ett mord. Det har även hållits fler förhör under veckan och kommer att hållas ännu fler framöver.

ANNONS

”Vi fortsätter att vara i området och söker iakttagelser. I övrigt har vi en stor mängd digitala spår kopplat till ärendet, bland annat film, och vi analyserar allt material som ingår i utredningen”, uppger Anna Westberg.

När GP når förundersökningsledaren Marina Chirakova vill hon inte kommentera utredningen vidare.

– Jag har väldigt många utredningar just nu som är akuta. Så jag kommer inte att kommentera utredningen. Det finns inget nytt att säga från min sida, säger hon till GP.

LÄS MER:Tårar och sorg i Hammarby sjöstad efter Einárs död

Väckte debatten om gängvåld i Stockholm

Nils ”Einár” Grönberg var redan som 19-åring en av landets största rappare. Han föddes i Stockholm 2002 och slog igenom 2019 med ”Katten i Trakten”. Han har sedan dess klättrat på topplistor och uppmärksammats för sin rytm och låttexterna, som omnämnts som ”gangsterrap”. Själv menade han att hans musik var ett sätt att belysa problemen med kriminalitet som finns i landet.

Strax innan klockan elva på torsdagskvällen, 21 oktober, larmades polisen till Hammarby Sjöstad, söder om Stockholm. Flera skott hade hörts från platsen och en allvarligt skadad ung man, Einár, påträffades. Enligt uppgifter ska Einár ha träffats av två skott och hans liv gick inte att rädda. En förundersökning om mord inleddes.

Under veckan som gått har många artister och politiker uttryckt sorg och bestörtning över mordet. Samtidigt fick debatten om gängkriminaliteten ny fart då Einárs död blir det 21:a dödsoffret till följd av en skjutning i Stockholms län under 2021.

ANNONS

Kidnappad av andra artister

Våren 2020 rapporteras det att en svensk rappare varit delaktig i kidnappningen av en annan känd rappare. Det visade sig att Einár var den person som kidnappats.

Sommaren 2021 döms bland annat artisten Yasin för inblandning i kidnappningen. Einár valde att inte vittna i rättegången.

Enligt uppgifter till Ekot var dock Einár kallad till att vittna i den omfattade rättegången mot Vårbynätverket i Svea hovrätt som pågår under torsdagen, 28 oktober. Einár ska även enligt Aftonbladet ha utretts för inblandning i en knivattack mot en man på Stureplans-klubben Nosh and Chow i oktober.

I nuläget pågår utredningen fortfarande om Einárs mord. Ingen är gripen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS