Tårar och sorg i Hammarby sjöstad efter Einárs död

Tårar och sorg i Hammarby sjöstad efter att 19-åriga rapartisten Einár sköts till döds sent på torsdagskvällen i området.
I närheten av brottsplatsen samlas nu människor för att minnas artisten.
– Det här kommer att påverka hela svenska rapvärlden, säger 19-åriga Filippa.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Klockan är strax efter tio. En ung tjej lägger ner den första blombuketten på marken utanför Sjöstadskapellet i Hammarby sjöstad på söder i Stockholm.

Här intill, på andra sidan kanalen, ligger lägenhetshuset där 19-åriga rapartisten Einár sent på torsdagskvällen sköts till döds.

Flera människor har samlats kring platsen. Både grannar, fans och andra stockholmare som vill minnas artisten.

Filippa, 19, är en av dem. När hon fick höra om dödsskjutningen trodde hon först inte att det var sant. Först nu när hon besöker platsen kan hon ta in att det hänt.

– Det känns tungt. Jag hade ofta hans låtar i hörlurarna. Vi lyssnade på hans musik på fester och jag blev alltid så glad när jag hörde att han släppt en ny låt.

ANNONS

Hon själv bor inte i Hammarby sjöstad, men ville ta sig hit för att minnas artisten.

Hur skulle du beskriva känslan här?

– Död. Även fast det är soligt så känns det mörkt. Något som inte skulle ha hänt har hänt och det är tungt.

För Filippa känns det extra i bröstet att han var just 19 år.

– Jag själv är 19 år och tänker att jag har så mycket mer kvar att göra i livet. Han fick inte ta del av så mycket som man kan önska att en människa ska få ta del av.

”Kommer bli en dystrare rapvärld”

Men inte bara hans ålder som slår hårt. Filippa tror även att Einárs död kommer att påverka svenska rapvärlden.

– Det kommer bli en dystrare rapvärld. Han rappade mycket om att han tagits sig bort från allt kriminellt och försöker göra bättre ifrån sig för sig själv och hans familj. Så det känns himla sorgligt att det här har hänt, säger Filippa.

Precis intill kanalen, i närheten av brottsplatsen, står även Fredrik Berling. I handen har han ett par stövlar i barnstorlek. Han bor i området och känner sig tagen av det som hänt.

– Det är sorgligt. Han använde sitt konstnärskap till att påvisa de problem som finns i samhället och försökte påverka människor och politiker till en förändring.

ANNONS

– När sådana människor försvinner på grund av det de bekämpar så är det oerhört tragiskt. Särskilt också när det är en så ung människa, säger Fredrik Berling.

Men han tycker inte känns otäckt att det hänt precis i närheten av där han bor.

– Jag ser det här som en enskild händelse. Att han bor just här påverkar inte min syn på det här området. Hur tungt det ens känns. Jag hade tyckte det varit jobbigt även om han bott kvar i Enskededalen där han är uppvuxen.

Grannar i tårar efter dödsskjutningen

Fredrik Berling själv lyssnade inte på Einárs musik. Men kände väl till artisten.

– Han var en röst för många som inte har en röst och nådde ut till väldigt många med sin röst. Att hans röst tystas är en sorg i sig.

Fredrik Berling berättar att han gick förbi brottsplatsen en kvart innan dödsskjutningen på torsdagskvällen. Men väl hemma hörde han inget mer än helikoptrar.

Flera andra personer som GP har pratat med vittnar dock om att de hört skott. En person som bor i samma lägenhetshus där dödsskjutningen ägde rum är helt skärrad. Hon gråter, men vill inte prata med medier.

Marianne Rådström Olsson bor i huset intill där rapartisten Einár hittades skjuten till döds sent på torsdagskvällen. Hon hörde själv inte skotten, men när hon vaknade i morse såg hon flera polisbilar utanför sitt hus och förstod snabbt att någonting hade hänt.
Marianne Rådström Olsson bor i huset intill där rapartisten Einár hittades skjuten till döds sent på torsdagskvällen. Hon hörde själv inte skotten, men när hon vaknade i morse såg hon flera polisbilar utanför sitt hus och förstod snabbt att någonting hade hänt. Bild: Ronja Mårtensson

Men det finns människor som vill prata om det som har hänt. Marianne Rådström Olsson, 81, låg och sov när dödsskjutningen inträffade. Hon bor mitt emot brottsplatsen.

ANNONS

När hon vaknade vid klockan 06.00 på fredagen såg hon flera polisbilar.

– Det känns lite olustigt. Bara häromdagen tänkte jag att vi lever så lugnt här i Hammarby sjöstad. Men nu är det inte så längre. Tyvärr lever vi i en storstad där skjutningar blir allt vanligare. Det är sorgligt. Särskilt när en ung person mister livet.

Många samlas för att minnas artisten

Utanför Svenska kyrkans kapell i Hammarby sjöstad fylls antalet blommor på och ljus tänds för att minnas artisten.

Väldigt många unga har samlats för att sörja. De kramas och är ledsna.

Anna Hansson är där med sin son. Senast i går lyssnade de på Einár ihop. Nu står de här och gråter tillsammans.

– Det är fruktansvärt. Jag är helt tom. En ung pojke har dött, säger hon.

Men hon är inte förvånad över det som har hänt.

– Tyvärr händer det varje dag nu. Det är det som är läskigt. Särskilt att det kryper allt längre ner i åldrarna. Jag är rädd varje minut som ungdomarna är ute nu för tiden.

Anna Hansson är på plats i närheten av brottsplatsen där rapartisten Einár sköts till döds. Hon är här med sin son för att sörja och minnas artisten.
Anna Hansson är på plats i närheten av brottsplatsen där rapartisten Einár sköts till döds. Hon är här med sin son för att sörja och minnas artisten. Bild: Ronja Mårtensson

Klockan 17.00 på fredagen hölls en minnesstund för Einár vid Dalens fritidsgård i Enskede i södra Stockholm.

LÄS MER:Einár död efter skottlossning i Stockholm

ANNONS