Operaeliten protesterar mot regeringen

”Öppna salongerna!” Det är kravet från en rad prominenta operasångare och nära 10 000 undertecknare. Under torsdagen ska en kör med runt 40 sångare sjunga Verdis ”Fångarnas kör” på en hemlig plats i Stockholm.
– Det kommer livestreamas så vi hoppas att folk från Ystad till Haparanda ska sjunga med, säger dramaturgen Göran Gademan, som är med och arrangerar manifestationen.

ANNONS
|

Förra torsdagen, femton minuter efter att Nobelpriset i litteratur tillkännagavs, meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att 50-gränsen ligger kvar för teatrar, konserthallar och arenor. Även om ett undantag gjordes för krogar.

– Jag förstår att beskedet gör väldigt många besvikna, sade hon till den lyssnande allmänheten.

Beskedet blev en käftsmäll mot ett kulturliv som nyss fått upp hoppet om att få återvända till scenen. Det blev också droppen för ett antal operasångare och musiker.

LÄS MER:Regeringens besked håller Göteborgsoperan helt stängd

Göran Gademan och några av hans operakollegor startade Facebookgruppen ”Öppna salongerna!” som i skrivande stund har knappa 8 000 medlemmar. De har också dragit igång en namninsamling som rör sig mot 10 000 underskrifter som de ska överlämna till Amanda Lind.

ANNONS

En signaturmelodi för folkets enande

Under torsdagen förbereder de även en manifestation där ett 40-tal uppburna sångare, varav flera hovsångare, ska sjunga ”Fångarnas kör” ur Giuseppe Verdis ”Nabucco”.

– Det är som en signaturmelodi för folkets enande, opera och kultur. Det ackompanjeras av en stråkkvartett från Folkoperan ledda av dirigenten Henrik Schaefer, säger Göran Gademan.

LÄS MER:Middag med musik ny väg runt 50-gränsen för Miriam Bryant och Danny Saucedo

Varför just ”Fångarnas kör”?

– Vi var operafolk som började den här rörelsen. Sen är texten i sången en babylonisk historia där fångarna sjunger om sitt förlorade hemland. Vi känner att vi har förlorat vårt kulturland.

Vill att Sverige sjunger med

Ambitionen från arrangörerna är också att människor runt om i Sverige ska stämma upp i sången. De uppmanar musiker, körer och andra intresserade att gå samman på ett coronasäkert vis och sjunga ihop med livestreamen som kommer att rulla vid lunchtid.

Du kallar regeringens regler för absurda, men har du förståelse för att de är på plats för att undvika smittspridning?

– Absolut. Visst har jag det. Men det är klart att kulturvärlden blir provocerad när teatrarna hålls stängda samtidigt som Stureplan öppnar sina nattklubbar under helgen. Vi har två hovsångerskor (Nina Stemme och Malin Byström) som kommer att vara med och prata i samband med detta. De sjunger internationellt och kan beskriva hur andra länder löser det här.

ANNONS

– Som Anne Sofie von Otter som har medverkat på föreställningar i München. Där har de gjort 21 föreställningar med 500 i publiken per tillfälle som en del i ett forskningsprojekt. De testade alla, varje föreställning och det förekom ingen smittspridning. Noll, säger Göran Gademan.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS