En moské Rafah i Gaza som förstörts i ett israeliskt angrepp.
En moské Rafah i Gaza som förstörts i ett israeliskt angrepp. Bild: Fatima Shbair

Ökad censur i samband med kriget i Gaza

Attacken 7 oktober och Israels krig mot Hamas har skapat den värsta krisen för yttrandefriheten på flera år, enligt en ny rapport.

ANNONS
|

Människorättsorganisationen Freemuse, som ser till konstnärers intressen, har släppt sin årliga rapport om den konstnärliga friheten i världen. Årets rapport är en dyster läsning.

Både israeliska och palestinska konstnärer har dödats i Hamas attack 7 oktober och kriget i Gaza och kulturarv har förstörts i bombningar under kriget. I mars uppgav Unesco, som har försökt kartlägga förstörelsen via satellitbilder, att dittills 41 religiösa platser, historiska byggnader, monument, museum och arkeologiska platser förstörts.

Judiska kulturevent ställdes in i Sverige

Kriget har även påverkat institutioner och konstnärer långt från konflikthärden och skapat vad Freemuse kallar den värsta krisen för yttrandefriheten på flera år.

Kulturinstitutioner i Europa och Nordamerika har skjutit upp evenemang och utställningar på obestämd tid som innehållit verk av palestinska konstnärer eller andra som hade fördömt Israels attack mot Gaza. Samtidigt har konstnärer i väst valt att inte yttra sig med oro för hur deras åsikter uppfattas eller med rädsla för sin säkerhet.

ANNONS

I Sverige ställdes flera judiska kulturevenemang in efter attacken 7 oktober. Helgen efter attacken ställde Judiska salongen i Göteborg in en dansföreställning men ville då inte kommentera eventuella hot mot föreningen eller evenemanget.

LÄS MER:Gazas första konstmuseum är virtuellt

LÄS MER:Släpp in oberoende journalister i Gaza

LÄS MER:Det här är vad vi talar om när vi talar om Gaza

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS