Ny bok om Anne Frank – skildrar livet innan dagboken

Tonåriga Anne Frank skrev åren 1942 till 1944 dagbok från gömstället i Amsterdam, dit familjen flytt undan nazisterna. Nu får hennes dagbok, en av världens mest lästa och omtalade böcker, en föregångare: ”When we flew away” av bästsäljande författaren Alice Hoffman, skriver The Guardian.

ANNONS
|

Under andra världskriget gick då 13-åriga Anne Frank och hennes familj under jorden. I två år bodde de i ett gömställe i ett gårdshus intill pappa Ottos företag.

Anne Frank-huset på Prinsengracht 263 i Amsterdam är idag en av Nederländernas största turistattraktioner, och 1960 gjordes det om till ett museum tillsammans med grannfastigheten.

På museet finns den oerhört omtalade dagbok som Anne Frank fick av sin pappa Otto på 13-årsdagen, och som hon i fyra år kom att fylla med sina innersta tankar, känslor och funderingar från ett liv i ofrivillig fångenskap.

Nya boken fokuserar på tiden innan gömstället

I september släpps nu en ny bok om Anne Frank. Det är den bästsäljande amerikanska författaren Alice Hoffman som, i samarbete med Anne Frank-huset, skrivit ”When we flew away: A novel of Anne Frank before the diary.”

ANNONS

Berättelsen fokuserar på Anne Franks liv innan hon gick under jorden och började skriva dagbok. Mer specifikt rör det sig om tiden från maj 1940, då nazisterna invaderade Nederländerna, till juli 1942 då familjen tvingades flytta in bakom en bokhylla i annexet till pappa Ottos företag, som bland annat sysslade med kryddimport.

Anne Frank var elva år när nazisterna ockuperade Nederländerna. Efter det förvärrades situationen allt mer för landets judar, bland dem familjen Frank.

Författaren djupt påverkad av Anne Franks dagbok

Alice Hoffman har skrivit över trettio romaner, bland dem ”Flickorna Owens” (1995) – som tre år senare blev film, ”Magiska systrar”, med Sandra Bullock och Nicole Kidman. Även hennes roman ”Aquamarine” (2001), om två tonårsflickor som upptäcker en sjöjungfru i en swimmingpool, omvandlades till filmkomedi.

Författaren läste Anne Franks dagbok som 12-åring, och beskriver det som den bok som påverkat henne mest av alla i livet.

– Jag undrade vilken slags liv Anne levde innan dagboken, och vad som egentligen fick henne att fatta pennan och bli talesperson för en hel generation som fick sina liv förstörda eller utplånade av nazisternas ockupation, säger hon enligt The Guardian.

Framförallt riktar sig boken till läsare i åldern 8-12 år, men också till alla andra som intresserar sig för Anne Frank och hennes öde.

ANNONS

I ”When we flew away” skriver Otto Frank brev till en vän i USA i förhoppning om att kunna arrangera en flytt dit för att sätta sig och familjen i säkerhet. Dessa uppgifter bygger på bevarad faktisk korrespondens mellan Otto och Nathan Straus Jr. Tyvärr visar sig en sådan emigration omöjlig, och istället bestämmer sig familjen för att gå under jorden.

1944 upptäcks familjens gömställe. Anne Frank och hennes syster Margot deporteras i slutet av oktober till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Där dör de i tyfus 1945 strax innan lägret befrias av britterna. Anne Frank är då femton år.

LÄS MER:Elever läste ”Anne Franks dagbok” – läraren avsatt

LÄS MER:Recension: ”Var är Anne Frank” i regi av Ari Folman

LÄS MER:Ny barnbok om Förintelsen – bygger på Kaja Finklers liv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS