Elever läste ”Anne Franks dagbok” – läraren avsatt

En högstadielärare i Texas i USA har fått sluta. Det sedan han låtit sina elever läsas en illustrerad version av klassikern ”Anne Franks dagbok”, rapporterar NBC News.

ANNONS
|

Den 14-september lät en lärare sina elever i en högstadieklass i Texas läsa en av Västvärldens mest hyllade litterära verk: ”Anne Franks dagbok”. Den version som delades ut till eleverna i åk 8 var ”Anne Frank’s Diary: The Graphic Adaptation” – en modern grafisk roman illustrerad av David Polonsky.

Läraren fick därefter lämna klassrummet, och skickades hem.

Det sedan en tjänsteman i skoldistriktet larmat om att just denna version av ”Anne Franks dagbok” var ”olämplig” och ”inte tillåten” i skoldistriktet. Det då Anne Frank bland annat funderar över sitt könsorgan och, i en scen, föreslår för en annan ung tjej att de ska visa brösten för varandra.

ANNONS

Att vissa bilder i boken också visar ”nakna statyer” ansågs också olämpligt.

Ari Folman förkrossad – står upp för sin bok

Anne Franks dagbok, som ursprungligen kom ut 1947, har under decennier använts i skolundervisningen för att belysa Förintelsen. Tidigare versioner av boken har dock uteslutit vissa partier där den tonåriga Anne Frank skriver om sexualitet.

Bakom den aktuella illustrerade versionen av ”Anne Franks dagbok” står den prisbelönte filmskaparen Ari Folman, känd för animerade berättelser som ”Waltz with Bashir” (2008) och ”The Congress” (2013). 2021 kom hans animerade film ”Var är Anne Frank”, som kretsar kring den judiska flickan Anne, och hennes flykt till Amsterdam efter nazisternas maktövertagande i Tyskland. Filmen, som är en modern tolkning av Anne Franks öde, drar paralleller till dagerns flyktingströmmar.

Den fokuserar också på Kitty, den fiktiva flicka som Anne Frank åren 1942 till 1944 riktade sin dagbok till.

Ari Folman är nu förkrossad över att hans grafiska roman inte får användas i skolundervisning.

– Det är en röd varningsflagga för vart det här samhället är på väg, säger han till NBC News.

Väckt anstöt i flera år

För honom kändes det relevant att på 2020-talet inkludera de partier av Anne Franks dagbok som tidigare strukits i enighet med Annes pappa Otto Frank.

ANNONS

Hans moderna version av ”Anne Franks dagbok” har gett upphov till kontroverser också på andra skolor i USA i år, bland annat i Keller oberoende skoldistrikt i norr om Fort Worth och på Florida high school.

Det hus på Prinsengracht 263 i Amsterdam där familjen höll sig gömd undan nazisterna är numera ett museum. När familjens gömställe upptäcktes 1944 fördes Anne Frank först till det tyska koncentrationslägret Auschwitz. Senare flyttades hon och systern Margot till koncentrationslägret Bergen-Belsen där de 1945 dog i en tyfusepidemi, strax innan andra världskrigets slut.

LÄS MER:Lärare uppges vara under utredning – för att ha visat en Disneyfilm under en lektion

LÄS MER:Recension: ”Var är Anne Frank” i regi av Ari Folman

LÄS MER:Disney skrotar bygge i Florida efter bråk

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS