Upp till 80 tjänster på SVT försvinner när 200 miljardar ska sparas in, meddelade VD:n Hanna Stjärne under tisdagen.
Upp till 80 tjänster på SVT försvinner när 200 miljardar ska sparas in, meddelade VD:n Hanna Stjärne under tisdagen. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Nedskärningar på SVT: Tjänster försvinner

70-80 tjänster försvinner när SVT måste spara in ytterligare. Det meddelade SVT:s VD Hanna Stjärne under onsdagen, rapporterar SVT. Sammanlagt 400 miljoner ska sparas in till följd av skenande kostnader.

ANNONS
|

Under onsdagen kallades hela SVT:s personal till ett internt möte med dystra nyheter. SVT hade redan planerat ett sparpaket på 100 miljoner – men det ska nu utökas till 200 miljoner.

Det utökade sparpaketet leder till att 70-80 tjänster kommer att försvinna, meddelade SVT:s VD Hanna Stjärne.

SVT har redan sparat in 200 miljoner genom att minska lokaler och ledningstjänster. De 200 miljoner som ska sparas in är utöver de besparingar som redan gjorts.

Kostnadsökningar ligger bakom

Inflationen, ökade produktionskostnader i tv-branschen och höjd beredskap på grund av säkerhetsläget är orsakerna till sparpaketet, enligt Hanna Stjärne.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge i Sverige, med nedskärningar överallt i vår bransch. Alla mediehus är pressade av stora kostnadsökningar, och det gäller naturligtvis även SVT, säger Hanna Stjärne under ett husmöte med SVT:s personal.

ANNONS

Ett i raden av medieföretag som gör stora besparingar

Hon berättar att besparingarna kommer att bli störst i Stockholm. En del ska sparas in på produktion och teknik, en tredjedel på språk och tillgänglighet. Även undertextningen kommer att automatiseras och färre vikarier och frilansare ska tas in framöver.

– Vi har försökt skona nyheter och program. Det kommer vi inte klara nu. Det blir besparing på redaktioner, på redaktionell personal. Vi kommer inte klara det här utan uppsägningar, säger Hanna Stjärne till SVT.

SVT är bara ett i raden av medieföretag som annonserat stora sparpaket i spåren av inflationen. I september meddelade Stampen att 100 tjänster försvinner, varav 15 på Göteborgs-Posten. Sveriges Radio ska spara in en kvarts miljard och i augusti stod det klart att TV4 kommer varsla 100 anställda.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Krisen slår hårt mot TV4:s populära program

LÄS MER:Så slår krisen mot tv-tittarna

ANNONS