Krisen slår hårt mot TV4:s populära program

”Let’s dance” och ”Talang” försvinner ur TV4:s tablå. Trist för tittarna. Men GP:s Jan Andersson menar att programmen passerade sitt bäst-före-datum för länge sedan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I onsdags meddelade TV4 att det inte blir någon ny säsong av ”Let's dance”. Trots att programmet rullat i 18 säsonger och hör till kanalens populäraste underhållningsprogram har tittarsiffrorna ändå fortsatt att dala de senaste åren.

På fredagen kunde Aftonbladet avslöja att även ”Talang” nu kommer att ta paus eller upphöra eller kanske läggas ner för all framtid, lite oklart vilket. TV4:s innehålls- och kanaldirektör Fredrik Arefalk skriver i ett mejl till tidningen att ”det betyder inte att något är beslutat om Talangs framtid”. Nej, men det innebär att det inte heller ser särskilt ljust ut. Inte med tanke på det rådande läget.

ANNONS

I förra månaden gick TV4 ut med ett sparpaket där 100 av kanalens 800 tjänster skulle försvinna, däribland den centralt placerade livedesken på TV4:s nyhetsredaktion.

Kanalens dåliga ekonomi slår alltså direkt mot TV4:s nyhetsarbete och när så många anställda tvingas gå eller bli omplacerade känns det självklart att ledningen även måste se över sitt underhållningsutbud – där både ”Let’s dance” och ”Talang” sedan länge hamnat i skuggan av kanalens maskeradprogram ”Masked singer” och ”Så mycket bättre”.

De har kämpat i motvind och det känns som att bäst-före-datum har passerat för såväl ”Let’s dance” som ”Talang”.

För egen del är det helt okej om de båda programmen nu skulle skrotas. Inget varar för evigt och tittarintresset har bevisligen falnat. De har kämpat i motvind och det känns verkligen som att bäst-före-datum har passerat för såväl ”Let’s dance” som ”Talang”.

Härom året tvingades TV4 att flytta sitt flaggskepp ”Let’s dance” från fredag till lördag eftersom SVT:s ”Bäst i test” höll på att förvandla det till en guppande jolle, och ska vi vara ärliga har väl mimartisterna och svärdslukarna i ”Talang” aldrig riktigt levt upp till förväntningarna.

Frågan är också om TV4 förköpte sig i våras när man i ett budkrig med SVT lyckades köpa loss tittarsuccén ”Bäst i test” av det brittiska produktionsbolaget Avalon, som äger rättigheterna till originalidén ”Taskmaster”, och dessutom lockade programledarna Babben Larsson och David Sundin att följa med till TV4.

ANNONS

Den stora frågan är väl om det räcker nu eller om TV4 kommer att slakta fler program framöver?

Varken SVT eller TV4 vill kommentera några belopp men det kan inte råda något tvivel om det handlade om en rejäl pengahög.

”Det affärsmässigt korrekta i ett sådant beslut är omöjligt för oss utomstående att bedöma, men det finns såklart en gräns för vad SVT kan betala för ett tv-program” skrev jag i en krönika i våras och ... well, det gäller ännu.

Att TV4 nu tvingas offra ”Talang” – ett program som har kommit och gått och under perioder ersatts med både ”The voice” och ”X factor” – har jag inga som helst problem med. Det känns bara välkommet. Däremot blir våren lite tommare utan ”Let’s dance”.

Den stora frågan är väl om det räcker nu eller om TV4 kommer att behöva slakta fler program framöver?

LÄS MER:SVT låter dårpippins åsikt väga lika tungt som forskarens fakta

LÄS MER:Publiken är Diggiloos verkliga hjältar

LÄS MER:Nytt på tv – vecka 35

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS