Malin Ingrid Johansson  – glad vinnare på Göteborgs filmfestival.
Malin Ingrid Johansson – glad vinnare på Göteborgs filmfestival.

Malin Ingrid Johansson vinner filmpriset ”Startsladden”

Göteborgsregissören Malin Ingrid Johansson är årets vinnare av ”Startsladden” på Göteborgs filmfestival. Hon vinner 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster för sin kortfilm ”Madden”.
– Jag blev fnissig. Det var mycket glädje, summerar hon segerkänslan.

ANNONS
|

Göteborgs filmfestival är inte bara långfilm från när och fjärran, det är också ett av landets bästa tillfällen att se ny svensk kortfilm. I tävlingskategorin ”Startsladden” tävlar några av dem i vad som vuxit till att bli ett av världens största kortfilmspris.

I år gjorde åtta filmer upp om ära, kortfilmsberömmelse och prispengar. Bland annat ”Svanmön” av Jane Magnusson och ”Jörgen Hyltes svåger” av Göteborgsbekanta Anton Hellström och Edvin Hallberg.

När juryn hade sagt sitt föll valet på Malin Ingrid Johansson, som för första gången tävlade med en egen film på festivalen.

– Ju längre motiveringen fortlöpte desto mer började jag förstå, människor runt omkring mig började pokea mig i ryggen, jag blev fnissig. Det var mycket glädje, berättar den segerrusiga vinnaren.

ANNONS
Filmaren Malin Ingrid Johansson tävlade i Startsladden med ”Madden” som även tagits ut till Biennalen. ”Det är första gången jag är här på Göteborgs filmfestival med en egen film, så det är stort”, berättade hon på festivalens invigning.
Filmaren Malin Ingrid Johansson tävlade i Startsladden med ”Madden” som även tagits ut till Biennalen. ”Det är första gången jag är här på Göteborgs filmfestival med en egen film, så det är stort”, berättade hon på festivalens invigning. Bild: Thomas Johansson

Hon beskriver filmen som en berättelse om att förhålla sig till sin flock, plikt kontra ansvar, höga klackskor i koskit. Om att växa upp på en bondgård, eller egentligen att vara tretton år gammal på en bondgård.

Hur mycket betyder priset för dig?

– När jag började skriva på detta manuset tänkte jag: “Vem är intresserad av att höra om, eller se, det här?” Att bara få berätta min historia i det här rummet, inför den här publiken, är det största man kan göra för mig.

350 000 i teknik och kontanter

Priset består av 350 000 kronor i filmteknik och ”tjänster” relaterade till filmproduktion, men enligt Göteborgs filmfestival består en okänd summa av priset även av kontanter.

– Det är inte rena cash, det är redan investerat i kamerautrustning och annat, syftet ska vara att kunna göra en andra film, förklarar Malin Ingrid Johansson.

Har du några idéer på vad du skulle vilja göra?

– Jag skriver just nu på ett kammarspel, som ska utspela sig på ett parkeringsdäck på en färja.

Ska se fyra filmer om dagen

Göteborgs filmfestival startade i fredags och Malin Ingrid Johansson berättar att hon ska ser fram emot en hel del på festivalen, även om hon har svårt att minnas exakt vad hon ska se.

ANNONS

– Det var en otroligt bra fråga. Nu måste min hjärna bara fungera igen. Jag är otroligt dålig på titlar, men jag har ett schema, med fyra filmer om dagen jag ska se. Men jag kommer tyvärr inte ihåg namnen, jag får skylla på chockhjärnan nu precis efteråt.

Hon är också välbekant både med Göteborg, Filmfestivalen och Draken.

– Jag bodde i Göteborg i åtta år, och det är fint att vara tillbaka här hemma. Jag gjorde faktiskt mitt allra första beställningsjobb på Draken. Det var otroligt random. En reklamfilm för Velour, där Ruben Östlund var modell.

Hur blev det? Var han trevlig?

Det blev en bra film. Han var superhärlig, och vi hade kul.

Juryns motivering

I sin motivering till priset beskriver juryn kortfilmen ”Madden” som:

"En film som med ömsint blick från första bild etablerar en konflikt mellan drömmar och realitet. Alla filmiska beståndsdelar harmonierar när sparsmakad dialog, miljö, visuellt berättande och ljudbild tar sig an vardagsrealism med en nypa magi. Filmen får oss att känna med en ung människas längtan efter frihet och samtidigt överrumplas av det kraftfulla i att ta ansvar för det sammanhang hon befinner sig i."

Fler göteborgare prisade

”Jörgen Hyltes svåger” av Anton Hellström och Edvin Hallberg gick dock inte lottlös utan kammade hem festivalens publikpris i för bästa kortfilm. Ett pris som går till den kortfilm som röstats fram av festivalens besökare.

Anton Hellström, en av regissörerna bakom kortfilmen ”Jörgen Hyltes svåger”.
Anton Hellström, en av regissörerna bakom kortfilmen ”Jörgen Hyltes svåger”. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER:Festivalbesökare från när och fjärran samlas för att se film

LÄS MER:Kändistätt när Göteborgs filmfestival drog igång

ANNONS