Kändistätt när Göteborgs filmfestival drog igång

Bubbel, kändismingel och snittar. Men i år var röda mattan utrullad framför Stora teatern istället för biografen Draken när Göteborgs filmfestival drog igång.
– Jag förutspår att Ruben Östlund vinner en Oscar! sa kulturministern Parisa Liljestrand (M) under sitt invigningsstal.

ANNONS
|

Tomas von Brömssen var konferencier och spelade tvärflöjt när han gjorde entré.

– Så roligt att se er här i ett av stadens allra vackraste rum, sa han och lockade till skratt genom att kalla regissören Ruben Östlund ”rätt bra”.

– Härligt att ni på sant Göteborgsmanér knôtt er in, sa filmfestivalens vd Mirja Wester som var glad över att kunna få hälsa publiken välkomna tillbaka till biografen efter två år av pandemi.

Jonas Holmberg pratade om festivalens tema ”hemkomst” och kulturminister Parisa Liljestrand (M) höll invigningstal innan filmen ”Exodus” rullade igång.

Bland annat skämtade hon om Ruben Östlund-boken som hon fick i gåva under Guldbaggegalan, och förutsåg att regissören skulle vinna en Oscar.

ANNONS

– I vilken kategori? hojtade Ruben Östlund från sin plats i salongen.

– Alla, svarade kulturministern något kryptiskt.

Hon underströk att politiken inte bör villkora konst, utan att ”konsten måste vara fri”. Mest applåder fick ändå den 91-årige Jan Troell när han skulle ta emot festivalens hederspris. Alla i publiken reste sig unisont upp och hyllningen ville aldrig ta slut.

Sedan körde Ruben Östlund en show där han regisserade publiken på Stora teatern som om de vore med i hans film ”Triangle of sadness”.

Egentligen smygstartade Göteborgs filmfestival redan på torsdagen med det franska dramat ”Passagerare i natten” på biografen Draken. På fredagen minglade sedan svenska kulturpolitiker på nationell- och regional nivå i Kronhuset, under det filmpolitiska toppmötet.

Flera filmskapare

Inbjudna till mötet var förutom toppolitiker och tjänstemän även tre filmskapare: Sanna Lenken – som nyligen vann Gullspira-priset på Guldbaggegalan – Abbe Hassan – vars migrantdrama ”Exodus” öppnar Göteborgs filmfestival och filmskaparen och konstnären Salad Hilowle – som senare var dj under invigningsfesten på Trädgår’n.

De visade klipp ur filmer som inspirerat dem, som ”Låt den rätte komma in” och Mai Zetterlings ”Amorosa”.

– Fler borde våga ta i – som Ann Petrén gör i den här scenen, det är något jag annars saknar i svensk film, sa Sanna Lenken efter att ha visat ett klipp ur Björn Runges drama ”Om jag vänder mig om”.

ANNONS

”Vi har ett spritmuseum”

En bioklubb för unga? Mer svensk genrefilm och mer experimentell film. Det var några av de förslag som trion regissörer lade fram.

– Vi har ett spritmuseum, vi har ett ABBA-museum - men inte ett museum för filmen. Varför inte? undrade Salad Hilowle.

Sanna Lenken pratade sig också varm för filmer med en stark personlig avsändare.

Såväl kulturministern Parisa Liljestrand (M) som hennes företrädare Amanda Lind (MP) satt i bänkraderna i det fullsatta Kronhuset och lyssnade till filmskaparna. Snart var det också deras egen tur att ta till orda.

– Det har varit en riktigt bra vecka för svensk film, konstaterade Parisa Liljestrand.

Filmskaparen Jan Troell tilldelas hederspriset Nordic Honorary Award vid invigningen av Göteborg Film Festival 2023.
Filmskaparen Jan Troell tilldelas hederspriset Nordic Honorary Award vid invigningen av Göteborg Film Festival 2023. Bild: Thomas Johansson

Hon nämnde Ruben Östlunds tre historiska Oscarsnomineringar, liksom att både han och Tarik Saleh nominerats till franska Césargalan.

– ”Boy from heaven” grep verkligen tag i mig, och jag hade hoppats på en fjärde Oscarsnominering. Nu är jag glad att den iallafall nominerats till en César.

Kulturministern lyfte även fram Magnus Gerttens dokumentär ”Nelly & Nadine”, som delvis utspelar sig i ett koncentrationsläger, som en berörande film.

Hon pekade på problemet med brist på kompetenta filmarbetare i Sverige, på grund av den stora mängden film- och tv-inspelningar. Vikten av att tillgängliggöra film och rörlig bild för barn och unga var en annan hjärtefråga.

ANNONS

– Dagens barn och unga använder ju film och rörlig bild som barn förr i tiden använde böcker, sa kulturministern.

Innan hon fick lämna Kronhusets scen tog moderatorn Karin Hübinette till orda:

Är dagens filmpolitiken ”up to date”?

– Jag tror att vi har hunnit en bit på väg, men vi har mycket kvar att göra. Vi måste bli mer rörliga i vår koppling till mer snabbfotade branscher, svarade Parisa Liljestrand.

På frågan om hon vill slopa eller ha kvar de filmpolitiska målen med jämställdhet och mångfald svarade hon:

– Viktigast är att vi håller på principen att konstnärlig frihet är det som ska gälla.

LÄS MER:

LÄS MER:Abbe Hassans debut ”Exodus” inviger Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Ruben Östlund regisserar filmfestivalens publik

LÄS MER:Ni kan fängsla regissörerna – men inte stoppa filmen

LÄS MER:Tjugo filmer du inte ska missa på Göteborgs filmfestival 2023

Göteborgs filmfestival:

Pågår: 27 januari till 5 februari

Program: 230 filmer från cirka 70 olika länder.

Öppningsfilm: ”Exodus” i regi av Abbe Hassan.

Gäster: Jan Troell, Alicia Vikander, Ruben Östlund, Zar Amir Ebrahimi, Zlatko Burić, Marie Kreutzer, Mania Akbari, Julia Murat mfl

Specialarrangemang: föreställningen ”This is Cinema” (28/1) – där Ruben Östlund regisserar publiken på biografen Draken – ”Homecoming night” (31/1) – där festivaltemat ”hemkomst” tolkas med hjälp av film, poesi och musik, med mera.

Avslutningsfilm: ”Camino” i regi av Birgitte Stærmose (4/2)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS