Sopranen Malin Byström slog igenom på Göteborgsoperan och har haft flera roller här.
Sopranen Malin Byström slog igenom på Göteborgsoperan och har haft flera roller här. Bild: Per Wahlberg

Malin Byström vann prestigefullt operapris

Svenska operasångaren Malin Byström tog hem det internationella priset Årets kvinnliga sångare på galan International Opera Awards i London.

ANNONS
|

– Jag är jätteglad. Jag tar det som ett erkännande för allt arbete som ligger bakom att jag står där jag står idag, säger Malin Byström i mobiltelefon på väg hem till Stockholm från galan.

Priset delades ut på operahuset London Coliseum på måndagskvällen.

LÄS MER:En opera om kärlek utan lidande. Allt är mest på skoj

International Opera Awards grundades 2012 och har ambitionen att vara operavärldens Oscarsgala.

Anade du att du skulle få priset?

– Jag började hoppas lite grann när de absolut ville att jag skulle komma till London. Men när jag kom dit såg jag andra kollegor som var nominerade, så jag visste ingenting förrän de sa mitt namn.

ANNONS

Hade du förberett något tacktal?

– Alla nominerade hade fått ett e-mail där de stod att vi skulle räkna med att hålla ett tacktal på 45 sekunder, men den tiden var det ingen som höll. Jag satt där och hörde de andras långa, briljanta tal och var jättenervös och tänkte att jag är ju inte förberedd. Men jag hade tre tankar som jag broderade ut ifrån.

Hur firade du?

– Vi drack champagne och träffade vänner. Jag har ju sjungit mycket i London, senast i januari, och känner många här.

Malin Byström fick sitt genombrott i Faust på Göteborgsoperan säsongen 2007–2008. Under våren gör hon två roller på Kungliga Operan i Stockholm, titelrollen i Giordanos Fedora, och senare Marskalkinnan i Rosenkavaljeren.

Har du några drömroller kvar på listan?

– Jag ska faktiskt göra en drömroll i Frankfurt i höst, Tosca. Jag håller på att lära mig den nu.

2008 fick hon Birgit Nilsson-stipendiet och i sommar medverkar hon i en hyllningskonsert vid Birgit Nilsson-museet i Svenstad i Skåne.

LÄS MER:Monteverdi landar i vår tid

Bland de andra pristagarna på operagalan i London finns Piotr Beczala som utsågs till Årets manliga sångare, dirigenten Barbara Horákova blev Årets nykomling och priset för Årets orkester tilldelades den italienska musikgruppen Teatro alla Scala.

ANNONS

På galans nomineringslista fanns flera namn med koppling till Sverige, bland andra barytonen Peter Mattei, sopranen Camilla Tilling, Malmö Opera, dirigenten Simone Young samt den finska uppsättningen av Bergman-filmen Höstsonaten.

ANNONS