Magnus von Horns starka abortrysare hyllas i Cannes

Göteborgaren Magnus von Horn hyllas efter Cannes-premiären av ”The girl with the needle”. Det mörka abortdramat tävlar om en Guldpalm och skådespelerskorna Vic Carmen Sonne och Trine Dyrholm applåderas internationellt. Göteborg som in spelningsplats, med sin ”sjaskiga stadsmiljö”, omskrivs också.

ANNONS
|

Under onsdagskvällen 15 maj var det dags för premiären av Magnus von Horns nya drama ”The girl with the needle”, som tävlar om en Guldpalm vid årets filmfestival i Cannes. Det mörka abortdramat är inspelat i Polen och Göteborg – men berättelsen utspelar sig egentligen i Köpenhamn strax efter första världskrigets slut.

Nu hyllas filmen i internationell media, där skribenterna bland annat lyfter fram skådespelarprestationerna, hur tekniskt skickligt dramat är skapat och hur aktuell tematiken känns – inte minst i en tid då aborträtten ånyo ifrågasätts bland annat i USA.

Se det första klippet ur filmen här:

Regissören Magnus von Horn har vuxit upp i Göteborg men bor och verkar numera i Warszawa i Polen.

ANNONS

Manus till ”The girl with the needle” har han skrivit tillsammans med Line Langebek Knudsen, och duon har låtit sig inspireras av verkliga händelser: ”änglamakerskan” Dagmar Overbye vars verksamhet i Köpenhamn avslöjades 1920. Under rättegången som följde erkände hon totalt sexton mord, men bara nio av dem kunde bevisas. I filmen porträtteras hon av Trine Dyrholm som nu lovordas för sin insats. Hennes Dagmar är en tillsynes empatisk kvinna med en sjuårig ”dotter”, men skenet bedrar.

Även 30-åriga Vic Carmen Sonne är, enligt recensionerna, rent enastående i huvudrollen. Enligt branschtidningen Screen har hon rentav Guldpalms-chans som årets bästa skådespelerska. Tidigare har hon synts i tv-serier som ”Riket”, ”Bullshit” och ”Helikopterrånet”. Här gestaltar hon Karoline som riskerar att bli vräkt från sin smutsiga bostad. Hon jobbar på textilfabrik, men får knappt ihop till mat och hyra. Maken har rapporterats saknad i strid – men eftersom han inte är dödförklarad får hustrun ingen änkepension.

Jämförs med verk av David Lynch och Lars von Trier

Textilfabrikens ägare Jørgen – spelad av Joachim Fjelstrup – visar barmhärtighet och går med på att ge Karoline en mindre löneförhöjning så att hon iallafall kan betala hyran för sitt kyffe. De träffas mer och mer och snart har de passionerat sex till och med i dagsljus, utomhus. När Karoline blir gravid erbjuder sig Jørgen att gifta sig med henne – något hans mor strax sätter stopp för.

ANNONS

Karoline förlorar jobbet och blir allt mer desperat.

Grymheterna i det rafflande, mörka abortdramat får skribenter att associera till så väl bröderna Grimm som Charles Dickens.

i The Guardian menar Peter Bradshaw att den svart-vita berättelsen, filmad av fotografen Michal Dymek, för tankarna till mästare som David Lynch och Lars von Trier. Till och med Dracula-regissören Tod Browning nämns.

The Hollywood reporter lovordar också de dunkla miljöer i Polen och Göteborg där filmen spelats in:

”De kullerstensbelagda platserna i Polen och Sveriges Göteborg gör sitt till för att förankra filmen i en lämpligt sjaskig stadsmiljö” konstaterar de och fortsätter:

”Alla dessa uråldriga slingrande gator fulla av arbetssökande, fasader med avskalad färg och fabriksportar liknande dem som dyker upp i bröderna Lumieres allra första filmer.”

”The girl with the needle” är Magnus von Horns debut i huvudtävlan i Cannes. Tidigare har hans filmer ”Efterskalv” (2015) och ”Sweat” (2020) visats i andra tävlingssektioner på den prestigefyllda festivalen som pågår till 25 maj.

LÄS MER:Coppola satsar över en miljard: comeback i Cannes med ”Megalopolis”

LÄS MER:Iranska konstnärer berövas sin yttrandefrihet på löpande band

LÄS MER:Cannes får ett återfall – få kvinnliga regissörer tävlar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS