Rebooten av ”Gossip Girl” kretsar kring ett medvetet gäng ur Generation Z och hade premiär på HBO Max 2021.
Rebooten av ”Gossip Girl” kretsar kring ett medvetet gäng ur Generation Z och hade premiär på HBO Max 2021. Bild: HBO Max

Frida Rosengren: Tjugoåringarna är äldst på krogen

Generation Z är vuxnast på krogen, där de möts över fina middagar och glas på trendiga vinbarer. Borta är stök, riv och spänning – nu ligger fokus på trygghet, karriär och att bygga Det perfekta livet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Jag känner mig både uråldrig och barnslig på krogarna som lockar stans tjugoåringar, vilket verkar vara i princip alla ställen jag är intresserad av. Uråldrig för att jag är tio äldre än dem, barnslig för att de är så mycket bättre på att agera vuxet och världsvant.

Det finns ett säkert sätt att avgöra ålder: ju mer välklädd och perfekt sminkad någon är, desto yngre är hen i regel. På en nyöppnad krog hamnade vi mitt bland dem. Ett mycket vackert, och därmed mycket ungt, gäng slog sig vant ner vid bordet bredvid. Strax började det blixtra från deras kameror och fortsatte så, medan de avnjöt fördrink, middag, dessert och efter maten-drink. Jag tänkte att det förmodligen blev snyggare på bild än vad det var kul i verkligheten. Likt Askungen om att balen på slottet förmodligen är fruktansvärt långtråkig och dötrist. Och alldeles underbar. För jag är förstås bara avundsjuk.

ANNONS

Det är en smula förnedrande, jag har ju haft längre tid på mig att bli vuxen, och världsvan. Ändå känner jag mig som kusinen från landet bredvid dessa gudars likar. De kan göra allt jag kan, fast mer och bättre. På Andra Lång häver 35-åringarna öl, medan ungdomarna sitter på en bildskön krog och äter tiramisu. De har en gullig hund, inredning som intresse och sparar i fonder på Avanza. Rutinerna är perfekt ordnade, middagen välplanerad och näringsrik. Själv äter jag filmjölk till middag i ett hem som kom till av en slump.

Kanske har Generation Z inte tid att vara ”unga och dumma” – eller så har de bara inte lust.

Jag upptäcker ofta att en person jag har följt som ett rättesnöre på sociala medier – tagit emot karriärtips och livsråd ifrån – är typ 22. Jag känner mig lurad. Visst var det kul att kunna vara stökig och ansvarslös, men ungdomen innehöll även en carpe diem-stress – att hinna uppleva precis allt, innan det var för sent. Nu skulle jag äntligen få smälta samman med världen vi såg upp till, men inte hade tillgång till. Den där man hänger på barer och restauranger, umgås med nära vänner, tar en drink efter jobbet. Till min förvåning hade tjugoåringarna hunnit dit först, och tagit över.

När en ny ”glada 20-talet”-era väntades efter pandemin överraskade Generation Z med att inte alls vara särskilt intresserade av att festa. Om de gör det vill de ändå gå och lägga sig i tid, kanske framför en serie. De går fortfarande ut men drickandet är inte dragplåstret, det är en bisyssla som i så fall görs med tillförsikt.

ANNONS

Själv minns jag mina tidiga utgångar som ett slags ayahuasca-tripp, där vi drack alkohol i ett utrensande syfte. Ut med vett, rutiner, regler och in med oväntade upplevelser. På andra sidan skulle vi komma ut som helt nya, visa och erfarna personer. Det behöver knappast sägas att det sällan blev resultatet.

Min medvetna men rastlösa generation utan konsekvenstänk framstår som bortskämd i jämförelse.

Kanske har Generation Z inte tid att vara ”unga och dumma” – eller så har de bara inte lust. Enligt årets rapport av Ungdomsbarometern, baserad på unga mellan 15 och 24 år, känner nästan hälften att samhällsutvecklingen går åt helvete. Samtidigt är uppfattningen att den inte går att påverka. Däremot är du din egen lyckas smed.

När de unga får spå nästa års trender är en av dem ”That girl”-trenden, som förstås uppstod på Tiktok. Den handlar om att tidigt leva det perfekta, uppstyrda vuxenlivet. Idealet är att vakna tidigt, träna mycket, äta hälsosamt och prestera på arbetsplatsen eller i skolan. Kontroll och rutiner är eftersträvansvärt, och vardagliga sysslor som att handla mat och hudvård romantiseras.

Min medvetna men rastlösa generation utan konsekvenstänk framstår som bortskämd i jämförelse. Vi behövde inte ta hänsyn till någon global pandemi i tonåren och hade inte miljontals liv att jämföra oss med. Vi hade råd att bli vuxna sent – vilket vi i och för sig får äta upp nu.

ANNONS

Jag blir stressad av att se tjugoåringarna på krogen, i all sin perfekta vuxenhet. Fast vad är vuxen? En känsla, som förknippas med ordning, stabilitet, kontroll och trygghet. Jag känner fortfarande att jag bär ordet som en utklädnad, och det gör kanske alla, vi är bara olika bra på det. Och Generation Z är bäst.

LÄS MER:Mellanrätterna är matvärldens Tinder

LÄS MER:Göteborg håller på att förvandlas till Lilla Las Vegas

LÄS MER:Därför kommer Göteborg aldrig få en tvåstjärnig restaurang

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS