Johan Lindqvist: Att riva Scandinavium och lämna Göteborg utan arena är vansinne

Klarar politikerna att äntligen ta beslut om Scandinavium, eller ska man slarva bort Göteborgs framtid som evenemangsstad?
GP:s Johan Lindqvist menar att det är dags att sluta vela och börja bygga – men att Göteborg därmed skulle stå utan en stor inomhusarena i flera år är vansinne.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Processen kring Scandinaviums framtid har pågått så länge att det börjar bli löjeväckande. I den senaste i raden av utredningar har tjänstemännen kommit fram till den inte helt övertygade slutsatsen att det nog ändå, eventuellt och trots allt är bättre att riva Scandinavium och bygga en ny arena på samma ställe.

Det är naturligtvis en väldigt dum idé.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) fick mer eller mindre omedelbart gå ut i GP och återigen backa in i samma hörn som politikerna envist målat in sig i sedan flera år tillbaka.

”Tempo och tidsplan är en sak, men det finns annat vi också måste ta hänsyn till, som vilka konsekvenser vårt vägval får för berörda verksamheter”, menade Attenius och attesterade därmed indirekt den kritik som redan kommit.

ANNONS

Got Event och Scandinavium måste tacka nej till ett inte oansenligt antal evenemang som kräver längre etableringstid i arenan, dagarna räcker inte till.

Frölunda-pampen Mats Grauers hade med all rätt rutit ifrån och förklarat att hans hockeylag inte klarar verksamheten om man ska vara hänvisade till Frölundaborg under flera års byggande. Arrangörerna bakom Gothenburg horse show passade på att flika in självklarheten att deras evenemang skulle få svårt att bli kvar utan en arena att vara i.

Göteborg & Co kan till detta visa på statistik från 2019 där Scandinavium under året hade totalt 103 evenemang. Frölunda stod för 38, antalet konserter och shower var 45 stycken. Då ska man dessutom veta att Got Event och Scandinavium måste tacka nej till ett inte oansenligt antal evenemang som kräver längre etableringstid i arenan – dagarna räcker inte till. Samma dag som jag skriver den här krönikan är jag på plats i Scandinavium och ser hur man i sena timmen riggar om från konsert med First Aid Kit till nästa dags Frölundamatch mot Malmö.

Det vettigaste är att bygga en ny arena på området vid Valhalla. I annat fall kanske rentav på Heden.

Men att som tjänstemännen nu föreslår riva Scandinavium och bygga en ny arena på samma plats och därmed lämna Göteborg helt utan ordentlig inomhusarena under minst tre år är definitivt inte lösningen. Det vore snarare att skyffla evenemangsstaden rakt ned i någon av alla bygg-gropar vi redan har i centrala Göteborg.

ANNONS

Det vettigaste är att bygga en ny arena på området vid Valhalla. I annat fall kanske rentav på Heden eller annars flytta evenemangsstråket söderut och bygga en ny arena i anslutning till Lisebergs nya bad och ”World of Volvo”.

Sätt spaden i marken, helst i går, och låt Scandinavium stå kvar tills den nya arenan är invigd. Sedan kan vi låta skoporna ta den fina gamla ladan och kanske bygga det nya Valhalla-badet där.

Helt klart är att det varit för många tvärnitar, för mycket tvekande och alldeles för lite handlingskraft i alla stadens arenafrågor. I synnerhet när det gäller Scandinavium. Oförmågan att fatta beslut riskerar nu att leda till att vi slarvar bort Göteborgs framtid som bred och folklig evenemangsstad.

När ens stads kulturella, sportsliga och evenemangsrelaterade infrastruktur ska förändras, förnyas och moderniseras för framtiden kan man inte vara hur försiktig och blödig som helst. När Ullevi byggdes inför fotbolls-VM 1958 var det ett antal kolonilotter som fick plöjas ner i leran och ersättas med betong. Staden förändrades även då och det blev väldigt bra.

2023 är det kanske det omoderna Valhalla-badet som får vika sig och ge plats för en ny arena. Även om det innebär att man behöver knacka ned en mosaikvägg.

ANNONS

LÄS MER:Ny arena på Scandinaviums tomt huvudalternativet

LÄS MER:Förödande för Frölunda HC om Scandinavium rivs medan ny arena byggs

LÄS MER:Gothenburg horse show hotas av Scandinavium-planerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS