Världskulturmuseet måste försöka matcha de lokala inträden för att inte framstå som helst irrelevant i väst, skriver Sanna Samuelsson.
Världskulturmuseet måste försöka matcha de lokala inträden för att inte framstå som helst irrelevant i väst, skriver Sanna Samuelsson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Sanna Samuelsson: Orimligt med Stockholmspriser på Göteborgs museer

Efter att entréavgifterna återigen införts på de statliga museerna har Världskulturmuseets besökare halverats. Det är orimligt att de ska behöva ta Stockholmspriser på entrén, menar Sanna Samuelsson, för de behövs i tider som dessa.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En trevlig sak med Göteborg är att allt inte kostar skjortan. Exempelvis betalar en vuxen som besöker Konstmuseet, Röhsska, Stadsmuseet eller Sjöfartsmuseet Akvariet, bara 65 kronor i entré. Eller så kan den köpa ett årskort för 130 kronor och gå på allihop. Har man barn med sig går de oavsett in gratis.

Detta är föredömligt och andra borde ta efter. Säg exempelvis museerna i huvudstaden, där inträdena till i princip alla museum kostar 150, alltså mer än dubbelt så mycket.

Ett undantag i Göteborg är tyvärr numera Världskulturmuseet som har ett inträde på 150 kronor, sedan regeringen återinförde entrén på de statliga museerna. Ett argument från kulturminister Parisa Liljestrand var att det ändå mest var turister som tjänade på fritt inträde, eftersom det ändå mest är turister som går på museum? Ett argument som osade av kulturförakt och dessutom nu rejält motbevisas av Världskulturmuseets nya besökssiffror. ”Redan efter två månader hade besöken nära halverats, jämfört med samma tid i fjol”, enligt Mitti (4/4 2023).

ANNONS

Världskulturmuseet tar lika mycket betalt som sina systermuseer Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet, alla belägna i Stockholm.

Världskulturmuseet är ett museum som mestadels frekventeras av barnfamiljer. Ska de besöka det nyöppnade Sjöfartsmuseet för 65 kronor, eller Världskulturmuseet som av oklar anledning kostar 150 kronor? Matematiken är inte svår här.

För trots sitt privilegierade läge vid Korsvägen och intressanta samling och utställningar är det som verkligen utmärker museet att det är ett statligt museum och inte ett kommunalt. Det är även detta som avgör priset. Det är helt enkelt Stockholmspriser. Världskulturmuseet tar lika mycket betalt som sina systermuseer Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet, alla belägna i Stockholm. Det gemensamma kort för 140 kronor som man kan köpa och gå på alla är knappast en tröst när man bor i Göteborg. Detta är en stor miss av organisationen, Världskulturmuseet måste försöka matcha de lokala inträdena, för att inte framstå som helt irrelevant i väst.

Man kan tycka att det är ogint att mäta siffrorna precis innan museets nya utställning ”Världens spel” öppnade nu i helgen. Men troligen kommer det dubbla inträdet ändå hindra vissa besökare från att gå dit. Vilket är sorgligt, för det är ett viktigt museum i dessa tider av normaliserad fascism, där vi alltför sällan påminns om storheten i vår gemensamma mänskliga kultur.

Läs mer i GP Kultur:

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Världens spel” på Världskulturmuseet i Göteborg

LÄS MER:Liljestrand talar tvärtomspråk om kulturbudgeten

LÄS MER:Världskulturmuseet behövs mer än någonsin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS