Kulturminister Parisa Liljestrand (M) möter media efter pressträffen där hon presenterat kulturbudgeten för 2023.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) möter media efter pressträffen där hon presenterat kulturbudgeten för 2023. Bild: Lars Schröder/TT

Sanna Samuelsson: Liljestrand talar tvärtomspråk om kulturbudgeten

När Parisa Liljestrand håller presskonferens för att presentera kulturbudgeten benämns nedskärningar som satsningar. En imponerande uppvisning i retorik, men inte något att hurra för i övrigt, menar GP:s Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag presenterades regeringens budget och därmed också den tårtbit som kulturen får till dels. Man hade slagit på stort och ordnat en helt egen presskonferens för vår nya kulturminister Parisa Liljestrand. Ett oväntat val då budgetdagen brukar vara finansministerns. Särskilt ett sådant nedprioriterat område som kulturen brukar lysa med sin frånvaro när de stora budgetposterna dundras ut.

”De måste ha något särskilt som de vill presentera”, sa min kollega. Kan det vara någon riktig dundersatsning som de ville överraska med, spekulerade vi. Icke sa nicke. Liljestrand stod där med sin allvarliga kommunordförande-min och inledde med att betona det svåra läget för ekonomin.

ANNONS

”Men i ett tufft ekonomiskt läge så värnas också kulturen”, hävdade hon, vilket var början på det tvärtomspråk som skulle utvecklas under presskonferensen, och som var fascinerande i termer av retorik. Efter en ordsallad om frihetlighet och armlängds avstånd kom hon till sin omtalade kulturkanon. Särskilt spännande där var följande utsaga: ”Bildning bör vara en allemansrätt.”

Detta med tanke på att den nya kulturbudgetens nedskärningar innebär att satsningen på kulturskolan halveras, från 200 miljoner i fjol till 100 miljoner under 2023. Även satsningen på biblioteken halveras. Dessutom blir stödet till folkbildning, det vill säga till studieförbund och folkhögskolor, nästan en miljard kronor lägre.

Före detta kulturministern, miljöpartisten Amanda Lind, skräder inte orden i sin intervju med GP Kultur: ”Man väljer att lägga pengar på bensin i stället för det fria kulturlivet.(8/11)”

Att Världskulturmuseet i Göteborg, som nu kommer behöva ta inträde igen, mest besöks av stockholmare var en nyhet som överraskade mig.

Eller kanske snarare: pekpinnar i stället för att de unga själva fritt får utöva sin kultur? Nu ska du läsa Strindberg i skolan, lille vän, snarare än att skapa utefter eget huvud på fritiden. För det är ju som bekant så man motiverar ungdomar.

Inget nytt presenterades alltså under Liljestrands presskonferens. Frågan är om de försökte mota kultur-Olle i grind genom att sockra budskapet med ett engagerat framförande från kulturministern, som redan fått så mycket kritik. Som de alltid får – kultursfären är som bekant en högröstad, högbröstad och kritisk skara. Men man kan inte säga att de lyckades.

ANNONS

Det som mest uppmärksammats initialt är att regeringen tar bort det fria inträdet på statliga museer – igen. Det gynnar ändå mest erfarna museibesökare, stockholmare och utländska turister är argumentet. Att Världskulturmuseet i Göteborg, som nu kommer behöva ta inträde igen, mest besöks av stockholmare var en överraskande nyhet.

Men barn och unga under 19 år ska fortfarande gå in gratis hävdade kulturministern med patos i rösten under sitt framförande. Synd bara att det inte finns något underlag för detta i budgeten.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Slut med fri entré till museerna

LÄS MER:Parisa Liljestrand trodde Ruben Östlunds nya film var en bok

LÄS MER:Stort genomslag för nya kulturministern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS