Klädde ut sig till Hooja – fick INTE gratis åkpass på Liseberg

I en Youtubevideo klär influeraren Fabian Svorono ut sig till Hooja och får gå på Liseberg gratis. Men när nöjesparken undersöker saken visar det sig inte stämma. Svorono ska ha betalat för sitt besök.
”Om det har betalats på Liseberg så har det skett utan att jag tänkt på det och utan att det filmats”, skriver han själv i ett sms till GP.

ANNONS
|

GP har tidigare skrivit om youtubern Fabian Svoronos uppmärksammade video där han, iklädd skidmask, pälsmössa och orange fiberpälsjacka, lyckas se ut som Hooja. I klippet påstår han att han lyckats komma in gratis på både Liseberg och Way Out West genom att se ut och prata som en av killarna i den populära musikgruppen.

Men enligt Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg, är videon inte helt sanningsenlig. Efter att GP uppmärksammade honom på klippet har han gjort efterforskningar och kommit fram till att Fabian Svorono och hans fotograf betalade för sin vistelse på Liseberg.

– Vi har tittat på filmklippet och pratat med killen i kassen och det har visat sig att youtubern visst har betalat för både entré och åkpass.

ANNONS

Hur kan ni veta det?

– Jag har pratat med både gästservicechefen och killen som satt i den berörda kassan. Han är en pålitlig kille som jobbat åt oss länge och han säger att han kommer ihåg det här mycket väl och att han minns att Fabian Svorono betalade.

Bekräftas av kassasystemet

Mårten Westlund berättar att de även har kollat kassan och kan se att alla åkpass som delades ut under dagen var betalda.

– Om någon hade plockat ut ett åkpass utan att betala för det hade kassan diffat den aktuella dagen men det gör den inte. Man kan inte plocka ut ett åkband utan att det syns och därför vet vi att han har betalat.

Enligt Liseberg ska Fabian Svorono och hans fotograf köpt två biljetter och ett åkpass fredagen 9 augusti mellan 13.00 och 14.00.

Mårten Westlund betonar att de från Lisebergs sida inte är upprörda över det inträffade, att de tycker att det var en rolig grej och att de valde att kolla upp det för att ta reda på vad som egentligen hänt.

– Vi var intresserade om det var sant för vi fick inte ihop det. Men det visade sig ju att youtubern inte är helt sanningsenlig.

ANNONS

”Mitt mål är verkligen inte att vilseleda”

När GP når Fabian Svorono på tisdagskvällen svarar han ja på frågan om han kom in och fick åka gratis på Liseberg.

Hans fotograf ska dock ha betalat för sitt inträde, men inte för ett åkpass. Han blir förvånad när han får höra att Liseberg ifrågasätter sanningshalten.

– Det låter märkligt. Jag måste kolla i råmaterialet, säger han och ber om att få ringa upp under onsdagen.

Fabian Svorono återkommer senare i ett sms.

”Vi har nu kollat igenom materialet från inspelningen och ser inget som visar en betalningsprocess, utan vi började spela in vid att jag får åkbandet på min handled. Om det har betalats på Liseberg så har det skett utan att jag tänkt på det och utan att det filmats. Däremot lägger jag in en disclaimer i videon om att vi kan ha betalat för vistelsen då Liseberg uppenbarligen hade belägg för detta, och jag försöker förtydliga detta i kommande intervjuer. Mitt mål är verkligen inte att vilseleda, och om betalning har skett utan att jag var medveten om det vill jag självklart vara tydlig med det och klargöra situationen”, skriver han.

Fokuserar på framtida projekt

Efter upprepade försök att nå Fabian Svorono under onsdagen skickar han ett nytt sms och skriver att han fokuserar på andra projekt och ber om att få frågorna via mejl.

ANNONS

Vi frågar då bland annat varför han uppgett att han kom in gratis på Liseberg och fick ett åkband om detta inte stämmer och hur hans tittare ska kunna lita på honom i framtiden.

Vi ber om ett så snabbt svar som möjligt.

Efter att Fabian Svorono fått mejlet skickar han ytterligare ett sms där han skriver att han har fullt upp med andra inspelningar, inte hinner svara och hänvisar till sitt tidigare sms.

Lite senare kommer ännu ett sms från Svorono där han skriver att allt nu tyder på att han betalat för entrén till Liseberg och för sitt åkpass.

”Därför är det bara att lägga sig platt som en pannkaka! Jag verkade inte fått gå in gratis trots allt – röv! Detta var jag inte medveten om och ber så himla mycket om ursäkt till de som jag oavsiktligt lurat.”

Att han fått access till Way Out West i sitt eget namn, som han säger i videon, stämmer dock. Filip Hiltmann, pressansvarig för festivalen, bekräftar i ett mejl att Fabian Svorono hade en beviljad vip-ackreditering i eget namn i egenskap av influerare som han fick ett par dagar innan festivalens start.

Om detta skriver Fabian Svorono följande:

ANNONS

”Jag tror att precis som i ’Wahlgrens värld’, ’Över Atlanten’ och ’Idol’ föredrar man som tittare den väl berättade historien framför den fullkomliga sanningen.”

LÄS MER:Klädde ut sig till Hooja – fick gratis åkpass på Liseberg

LÄS MER:Varför är Ijustwanttobecool en av Sveriges största humorgrupper?

LÄS MER:Youtuber åkte på ”snyltresa” – ber om ursäkt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS