Det var 2007 som Tove Anderson och Eskil Vowles tog över den anrika restaurangen Gyllene Prag på Sveaplan i Göteborg. De har alltså drivit Gyllene Prag i 15 år, och nästan lika länge har de kastat nyfikna blickar på den lite bortglömda krogen Aberdeen som ligger i andra hörnet på samma hus. Men ägarparet Pak-Sing Ng och Mei-Ying Ng som har drivit Aberdeen sedan 1993 har inte velat sälja – inte förrän nu när paret går i pension.
LÄS MER:Linnékrogen stänger – efter 30 år med samma ägare
Så den 1 februari tar Tove Anderson och Eskil Vowles tillsammans med två kollegor på Gyllene Prag, Shawn Singleton och kocken Mikael Andersson, över Aberdeen.
Därmed tar ni också över Sveaplan. Känns det som en jackpot?
– (skratt) Jackpot skulle jag nog inte säga, inte med tanke på pandemin. Men det känns väldigt roligt och spännande att det äntligen blir av. Vi har funderat länge på detta och det finns väl aldrig något tillfälle som är helt idealiskt , säger Tove Andersson.
Ingen bakficka eller Gyllene Prag 2.0
Det ligger bland annat en cykelbutik och en frisör i markplanet mellan Gyllene Prag och Aberdeen så de båda restaurangerna kan inte slås ihop till en. Men det var aldrig tanken. Enligt Tove Andersson ska gamla Aberdeen inte heller bli någon bakficka, ”lillebror” eller ett Gyllene Prag 2.0. Utan en helt egen och fristående restaurang, på samma sätt som hon och Eskil Vowles redan driver Schnitzelplatz i Lagerhuset.
LÄS MER:Vilken annan bransch hade accepterat att bli behandlad så här?
– Det blir en tydlig flirt med öst- och centraleuropa även på vår nya restaurang på Sveaplan, men vi ska inte klampa runt i samma skor. Det blir varken schnitzel eller panerad ost.
Vad återstår då?
– Oj, det finns massor av god östeuropeisk mat. Vi tänker oss nog lite mindre rätter, delikatesser, chark, korvar, surkål, soppor och smörgåsar. Men även ett par rustika huvudrätter för den som är riktigt hungrig. Lite som på ett pilsnerkafé. Vi har varit på inspirationsresa till Stockholm där det östeuropeiska köket är mycket större och roligare. Vi tror absolut att det finns marknad för ännu en sådan restaurang i Göteborg, säger Tove Andersson.
Vad ska restaurangen heta?
– Det är inte riktigt klart ännu.
Är det mycket som måste fixas?
– Ja, vi kommer nog att blåsa ut och göra om hela lokalen.
När räknar ni med att öppna?
– Förhoppningsvis i april.
LÄS MER:Ägarna: ”Vi ska göra allt för att Gyllene Prag ska överleva”
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.