Det här är Annie Ernaux

Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur 2022. GP guidar till den franska författarens liv och utgivning – och tipsar om tre böcker att börja med om man vill utforska Ernauxs litterära värld.

ANNONS
|

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas den franska författaren och litteraturprofessorn Annie Ernaux, född i Normandie 1940. "För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar", löd Svenska akademiens motivering.

Annie Ernaux debuterade 1974 med ”Les Armoires vides”, en självbiografisk roman som utspelar sig i väntan på en abort 1964. Författaren återkommer till händelsen i ”Omständigheter” från 2000, som även filmatiserades 2021. Romanen kom ut på svenska den 9 september i år.

Genombrottet fick Ernaux 1984 med ”La place” för vilken hon tilldelades Renaudot-priset. Hennes ”En flickas memoarer” kom ut i svensk översättning förra året och till våren utkommer "Sinnenas tid” på Norstedts, som väckte stort uppseende vid publiceringen i Frankrike 1991. Totalt har Annie Ernaux gett ut 23 titlar.

ANNONS

Under sin karriär har Ernaux belönats med ett dussintal priser, bland annat Marguerite Yourcenar-priset 2017 för hela sitt författarskap. Med sitt författarskap har Annie Ernaux inspirerat yngre franska författare som Didier Eribon och Édouard Louis.

Tre böcker för Annie Ernaux-novisen

Recension: "Åren" av Annie Ernaux

2020 kom Ernaux hyllade självbiografi ”Åren” ut på svenska, tolv år efter att den gavs ut i Frankrike.
GP:s kritiker Mikaela Blomqvist skrev följande om boken: ”Som avlyssnare av samhället är Ernaux känslig och precis, effektiv. Särskilt noga följer hon kvinnans frigörelse, kapitalismens framfart och den tekniska utvecklingen”.

Läs hela recensionen här.

Recension: ”En flickas memoarer” av Annie Ernaux

I ”En flickas memoarer”, utgiven 2021 på svenska, söker Annie Ernaux göra upp med det franska samhällets dubbelmoral genom ännu en självreflekterande bok. GP:s kritiker Sinziana Ravini skrev följande om boken "Under läsningen blir jag stundtals sorgsen över att det ska vara så svårt att vara kvinna, att den dubbla viljan att behaga och att finnas till för andra, lika mycket som för en själv, är så komplex.” (...) ”En flickas memoarer” borde läsas av alla flickor, av flickor som blev kvinnor och kvinnor som fortfarande känner sig som flickor”. Läs hela recensionen här.
Bild: Njutafilms

Recension: ”Omständigheter” i regi av Audrey Diwan

År 2021 utkom filmatiseringen av Ernaux ”Omständigheter” i regi av Audrey Diwan. Filmen skildrar den lovande studenten Anne vars ljusa framtid blir nattsvart när hon upptäcker att hon är gravid under en tid då abort ännu var olagligt. Filmen vann Guldlejonet för bästa film vid Venedigs filmfestival.

GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik gav filmen fyra fyrar, och skrev bland annat: ”Tidens begränsade möjligheter för unga kvinnor gestaltas så att det känns i märg och ben. Läkarnas överlägsna attityd och rädsla för repressalier vid ett eventuellt ingrepp likaså.” Läs hela recensionen här.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Feministisk seger att Annie Ernaux får Nobelpriset

LÄS MER:Jubel på Nobelpristagarens förlag

LÄS MER:Nu börjar det intensiva arbetet hos Ernauxs svenska förlag

LÄS MER:"Jag är alltid rädd för att göra fel"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS